Zatčení Bárty prý souvisí s odposlechy Janouška. Šéf VV je opět na svobodě

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: E15 Michael Tomes

Předsedu Věcí veřejných Víta Bártu ve čtvrtek zadržela policie. Spolu s ním byl zatčen i vedoucí analytik protikorupční jednotky Jan Petržílek. O případu, který podle důvěryhodných zdrojů souvisí s únikem odposlechů lobbisty Romana Janouška, státní orgány zatím mlčí. Odvolávají se na režim utajení. Během večera byl Bárta opět propuštěn, policejní služebnu opustil v doprovodu právníků.

„Mohu potvrdit, že celu předběžného zadržení opustil,“ uvedl Bártův advokát Oldřich Chudoba.

Odposlechnuté telefonické hovory Janouška a pražského exprimátora Pavla Béma, které loni zveřejnil list Dnes a v nichž se oba muži oslovují Mazánku a Kolibříku, ukazují Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením. Deník tehdy uvedl, že je v roce 2007 pořídila BIS, z níž o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL. Tu v té době vlastnil Bárta.

Server Novinky.cz upozornil, že zadržený kriminalista Petržílek pracoval před svým nástupem k protikorupční policii právě pro BIS. K protikorupčnímu tvaru, který se následně odposlechy zabýval, Petržílek přešel ve stejné době, kdy byly zveřejněny.

Podle serveru Aktuálně.cz měl Petržílek v protikorupčním policejním útvaru klíčovou roli. Rukama mu prý procházely všechny citlivé informace a dělal veškerý servis pro vyšetřovatele.

Vypovídat bude i šéf žalobců Zeman

V kauze bude vypovídat i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Zdroje Aktuálně.cz potvrdily, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová zbavila Zemana v této kauze mlčenlivosti. Stalo se tak údajně jen několik hodin předtím, než byla dvojice zatčena. „Nezlobte se, nemohu se k tomu vyjadřovat,“ řekl serveru Zeman.

Kauzou se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů, dozoruje ji Michal Muravský z Městského státního zastupitelství v Praze. „S ohledem na zákon o ochraně utajovaných informací nemůžu vůbec nic potvrdit ani vůbec nic říkat,“ uvedl žalobce. Odmítl také potvrdit, že věc dozoruje. Případ ze stejného důvodu nekomentuje ani inspekce.

Bártu chytli u luxusního hotelu

Předseda Věcí veřejných Vít Bárta byl údajně zadržen ve čtvrtek večer před luxusním hotelem Four Seasons v centru Prahy.

„K dnešním zprávám v médiích mohu v tuto chvíli říci pouze to, že stojím pevně za svým manželem,“ uvedla dnes odpoledne na svém oficiálním facebookovém profilu Bártova manželka Kateřina Klasnová.

Němý úžas Lessyho

Média spekulovala, že zatčení Bárty souvisí s kauzou bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho, jehož do funkce prosadil tehdejší ministr vnitra za VV Radek John. „Už jsem to četl. Jsem v němém úžasu nad tím, co všechno se dá s mým jménem spojovat,“ řekl Lessy. Když se Lessy ujímal funkce, spekulovalo se, že na jeho nominaci v zákulisí tlačil nejvíc právě Bárta.

Od policie byl Lessy propuštěn koncem loňského srpna téměř ihned poté, co jej obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy.

Šéf VV kandidoval za Úsvit

Bárta se v předčasných volbách ucházel o zvolení do dolní komory na kandidátce hnutí Úsvit. Poslancem se nestal. Šéf Úsvitu Tomio Okamura sdělil, že netuší, o co se v kauze jedná, a Bárta byl jen jedním z mnoha na kandidátkách hnutí.

Bárta už před soudem stanul v jiné kauze. Obžaloba tvrdila, že dal tehdejším stranickým kolegům, poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí, 170 tisíc a 500 tisíc korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně.

Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který kvůli kauze rezignoval na funkci ministra dopravy, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil. Soud původně uznal Bártu i Škárku vinnými, odvolací senát ale rozsudek zrušil.

Vít Bárta
Vít Bárta (39) - zakladatel a dřívější majitel bezpečnostní agentury ABL, později člen Věcí veřejných (VV) a ministr dopravy v Nečasově vládě, aktuálně stranu VV vede jako předseda (od února 2013).
Již od roku 2009, kdy se strana VV představila širší veřejnosti jako politický subjekt s reálnou šancí uspět ve volbách do Sněmovny, byl označován za faktického lídra VV, ačkoliv od června 2009 byl předsedou strany Radek John a Bárta do května 2010 nebyl ani členem VV.
Spolu s dalšími podnikateli založil Klub angažovaných podnikatelů (KAP), který v srpnu 2009 poskytl straně Věci veřejné sponzorský dar 12 milionů korun; KAP dal straně deset milionů na volební kampaň i v březnu 2010.
V médiích se opakovaně spekuluje, že Bárta vstoupil do politiky, aby získal výhody pro agenturu ABL. Počátkem dubna 2011 uveřejnila Mladá fronta Dnes materiál, který měl Bárta o tři roky dříve prezentovat na tajném setkání špiček ABL. „Musíme směřovat k posilování ekonomické a sekundárně politické moci,“ prohlásil tehdy podle deníku Bárta. Bárta nicméně vždy trval na tom, že mu nejde o byznys.
V červenci 2010 svůj podíl ve firmě ABL prodal kvůli angažmá v politice bratrovi Matějovi.
Jako ministr dopravy se zviditelnil požadavkem slev od stavebních firem. Krátce po nástupu do funkce kvůli tomu dočasně zastavil některé stavby na železnici a silnicích.
V květnu 2011 byla zveřejněna nahrávka z neformální stranické porady, na níž tvrdil, že prezident Václav Klaus udělá, co mu řekne. Za svůj výrok se Bárta Klausovi posléze omluvil. Počátkem září téhož roku prezident o Bártovi prohlásil, že je to velmi šikovný, bystrý politik a homo politicus.
Kritici mu vyčítají podle nich nedemokratický styl řízení strany. I jeho manželka Kateřina Klasnová v říjnu 2010 kritizovala dominantní roli Bárty ve VV a údajnou totalitu, která kvůli němu ve straně panuje.
V dubnu 2012 byl nejprve nepravomocně odsouzen za korupci k podmíněnému osmnáctiměsíčnímu trestu s odkladem na 2,5 roku. Podle soudu uplácel poslance VV Kristýnu Kočí a Jaroslava Škárku nabídkou výhodných půjček. Odvolací soud loni v prosinci rozhodl, že Bárta trestný čin nespáchal, a věc nařídil znovu projednat. Letos v lednu Obvodní soud pro Prahu 5 zprostil Bártu i Škárku viny a v březnu verdikt pravomocně potvrdil i pražský městský soud. Kauza však není definitivně uzavřena, Nejvyšší státní zastupitelství podalo dovolání k Nejvyššímu soudu a podle médií podala stížnost pro porušení zákona i ministryně spravedlnosti Marie Benešová.
V říjnových předčasných volbách do Sněmovny Bárta usiloval o přízeň voličů jako jednička na kandidátce strany Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury v Plzeňském kraji. Získal 1460 preferenčních hlasů, ale do Sněmovny se nedostal.
Podle serverů Novinky.cz a Prvnizpravy.cz Bártu ve čtvrtek zatkla policie. Případ údajně souvisí s kauzou bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho, o jehož jmenování do funkce Bárta usiloval.