Zatčení Šišky má zřejmě souvislost s koncem kontraktů firmy OK System

Vladimír Šiška

Vladimír Šiška Zdroj: ctk

Pondělní zatčení prvního náměstka ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Vladimíra Šišky a šéfa IT Milana Hojera má podle všeho spojitost se spory se společností OK System. Ta rezortu dlouhodobě dodávala informační systémy.

Současné vedení ministerstva však dospělo k názoru, že jde o předražené a málo efektivní služby, a firmu pomalu vytěsňovalo. Informace o tom, že zatčení může souviset se spory mezi Šiškou, jeho šéfem IT a ředitelem OK System Martinem Procházkou, potvrdily týdeníku Euro a serveru E15.cz tři na sobě nezávislé zdroje. Procházka je momentálně na konferenci v USA. „Omlouvám se, jsem v zahraničí. Rozhodně vám k této záležitosti neřeknu více, než zveřejnila policie, abych neovlivnil probíhající vyšetřování,“ odpověděl na dotaz.

Jeho společnost inkasovala od MPSV ročně desítky až stamilióny korun. Z dřívější agendy, kterou pro ministerstvo prováděla, jí podle mluvčí resortu Viktorie Plívové zůstala jen státní sociální podpora. „Jestli je na pořadu dne další jednání nebo řízení, netuším,“ podotkla.

OK System začala pro ministerstvo pracovat v roce 1993 bez výběrového řízení. „Snad proto, nebo přesto, naprostá majorita jejího obratu plynula z MPSV (cca 4 miliardy korun za celé období). Obrazně řečeno, fungovala jako nějaké externí výpočetní středisko ministerstva. Nechci situaci už dále komentovat, ale faktem je, že se začala nabalovat “vylepšení“, další zakázky,“ zhodnotil práci OK System Vladimír Šiška v srpnu internetovému magazínu cfoworld.cz.

„Jak to jistě znáte z praxe, vše dospělo do stadia, kdy, jak se říká, už nebyl nikdo jiný, kdo by to byl schopen dělat. Nikdo se v systému kromě několika odborníků společnosti OK System prostě nevyznal. Jistě, když se vyskytl problém, třeba v souvislosti se zaváděním změn v systému kvůli nové legislativě, vždy ho nakonec upravili ve spolupráci s jejich právníky. Ovšem leckdy byly požadované změny systému zoufale pomalé a navíc, v rozporu s tvrzením společnosti OK System i nespolehlivé. Jako příklad bych uvedl ony neoprávněné výplaty zadržených exekucí ve výši cca 2,5 milionu korun a to po třech letech vývoje softwaru s názvem OK Centrum,“ dodal tehdy Šiška.

S ohledem na to, že policejní vyšetřování vychází pravděpodobně ze sporů mezi úředníky a privátní společností o lukrativní zakázky, není vyloučeno, že údajné důkazy, především nahrávky, by mohly být řízenou provokací. Rozhovory byly podle všeho nahrávány odposlechy přilepenými na těle aktérů, takto vedené diskuse bývají se cíleně točí kolem korupce. Klíčový bude postoj dozorujícího státního zástupce a případně soudu, který by mohl rozhodovat o vzetí údajně podezřelých úředníků do vazby.