Zdanění restitucí? Zimola jen sbírá volební body, tvrdí Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokládá návrh Jihočeského kraje na zdanění finančních náhrad, které dostávají církve od státu za majetek nevydaný v restitucích, za snahu sbírat volební body. Předloha kraje, který vede sociální demokrat Jiří Zimola, není podle něho úplně poctivý. Existuje značné riziko, že by neuspěla u Ústavního soudu, řekl Sobotka v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize. Návrh ho, jak uvedl, překvapil, Zimola o něm premiéra neinformoval.

Zimola ČTK v sms zprávě sdělil, že rozumí takovým slovům Sobotky coby předsedy vlády, ale dodal, že Sobotka je i předsedou ČSSD, která měla revizi církevních restitucí ve svém programu. „Mrzí mě, když mě vlastní předseda obviňuje z předvolební rétoriky, místo aby mě pochválil za dodržování stranických slibů,“ uvedl v SMS.

„Myslím, že je to spíš taková prvoplánová snaha sbírat volební body návrhem, který podle mého názoru není úplně poctivý vůči voličům… Tváří se jako řešení, ale je vysoká míra pravděpodobnosti, že by neobstál v okamžiku, kdyby se ocitl před Ústavním soudem,“ řekl Sobotka.

Na případných změnách v restitucích by byla podle něho nutná dohoda s církvemi. „Musíme respektovat elementární principy právního státu,“ podotkl Sobotka. Sociální demokraté a hnutí ANO, které podobu restitucí kritizují, s církvemi už dřív žádné změny nedohodli.

Pokud panuje obava ze zamítnutí návrhu Ústavním soudem, podle Zimoly nezbývá než to zkusit a zákon nechat tímto soudem posoudit. „Paralela se stavebním spořením nebo výsluhami vojáků nám dává velkou šanci,“ napsal.

Zatímco krajský návrh do Sněmovny zatím nedoputoval, leží už v ní podobná předloha opoziční KSČM. Kabinet se na stanovisku k ní neshodl. Předseda KSČM Vojtěch Filip v dnešní Partii televize Prima uvedl, že státní peníze církvím jsou darem a každý dar se daní. Restituce jsou podle něho navíc předražené.

„Myslím, že je to oživování mrtvoly,“ řekl v Partii k návrhu vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Náhrada za nevydaný majetek by podle něho měla být vyšší, než jakou stát s církvemi za minulé vlády Petra Nečase (ODS) dohodl. Jde o 59 miliard korun, které stát vyplácí postupně každý rok a k nimž se připočítává inflace. Bělobrádek doufá, že předlohy ohledně zdanění náhrad schváleny nebudou. Když se dohody a sliby porušují, ohrožuje to koalici, poznamenal.

Vzhledem k nynějšímu postupu jednání Sněmovny je možné, že by se poslanci k projednání předloh KSČM a Jihočeského kraje ohledně změn v restitucích až do konce volebního období nemuseli vůbec nedostat.