Zdeněk Škromach končí ve vedení ČSSD, puč jako důvod odmítá

Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach Zdroj: Jan Rasch, Euro

Místopředseda sociální demokracie Zdeněk Škromach se vzdal své funkce ve vedení strany. Prohlásil to v České televizi. Důvodem je prý snaha o zklidnění povolební situace v ČSSD.

Odchodem na sebe bere odpovědnost za špatný volební výsledek ČSSD, řekl. Škromach je spojován se současnou krizí v ČSSD, straníci ho viní z intrikaření proti předsedovi Bohuslavu Sobotkovi. Sám se jako „pučista“ necítí, řekl. Je ale připraven znovu kandidovat do vedení strany, pokud bude mít ČSSD o jeho služby zájem.

„Mým cílem je uklidnit situaci. Dát lidem, kteří tvoří vedení strany, možnost vytvořit vládu,“ řekl Škromach v ČT. „Já, jako místopředseda jsem si vědom, že volební výsledek nebyl dobrý, a vyvodil jsem z toho osobní zodpovědnost,“ sdělil. Pokud by byl předčasný sjezd ČSSD, pak očekává, že by mandáty složili i další členové vedení sociální demokracie, aby mohl sjezd zvolit vedení nové.

Sobotka: Je to adekvátní gesto

Sobotka v reakci sdělil, že Škromachova rezignace je adekvátní reakcí na velkou nespokojenost, kterou s jeho chováním po volbách projevili sympatizanti, členové a regionální organizace ČSSD. Šéf sociální demokratů věří, že rezignace přispěje ke sjednocení strany a ke zklidnění vnitřní situace tak, aby se ČSSD mohla co nejdříve vrátit k vyjednávání o nové vládě.

„Chápu po té obrovské masáži Zdeňkovu rezignaci, vážím si ho jako člověka i jeho zájmu o zklidnění situace v ČSSD,“ reagoval první místopředseda ČSSD Michal Hašek. Sám svůj další postup oznámí v pátek ráno na tiskové konferenci.

Škromach se společně s Haškem, Jeronýmem Tejcem, Jiřím Zimolou a Milanem Chovancem účastnil utajované povolební schůzky s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Ta se uskutečnila v sobotu, v neděli potom následovala nedělní výzva předsednictva k Sobotkově rezignaci. Sobotka odstoupit odmítl a i díky odhalení lánské schůzky v dalších dnech mohl jednání předsednictva prezentovat jako pokus o puč. Pětice sociálních demokratů, která jednala za zády svého předsedy, navíc setkání s hlavou státu zapírala, zejména Hašek o něm několikrát výslovně lhal, a to i v době, kdy již schůzku otevřeně přiznal Chovanec.

Chovanec díky tomu zřejmě jako jediný zůstane ve vedení ČSSD, před týdnem totiž Sobotkovi nabídl svou rezignaci, ale šéf ČSSD ji nepřijal. Ještě předtím rezignoval jihočeský hejtman Zimola na členství v předsednictvu a výkonném výboru strany.

Sobotku podpořily v posledních dnech všechny krajské organizace. Většina z nich vyzvala účastníky povolební schůzky v Lánech k vyvození osobní odpovědnosti, některé i k rezignaci. Sobotku v čele ČSSD podpořili i sociální demokraté na jižní Moravě, tedy v domovské organizaci nejen Sobotky a Haška, ale i šéfa poslaneckého klubu ČSSD Tejce a Škromacha. Spor by měl v neděli rozhodnout ústřední výkonný výbor ČSSD. Již na pátek ale Hašek s Tejcem chystají tiskovou konferenci k současné situaci.

Vizitka Zdeňka Škromacha (56), který rezignoval na post místopředsedy ČSSD: Zdeněk ŠkromachZdeněk Škromach | Euro Jan Rasch
Současná funkce: senátor za volební obvod Hodonín (od října 2010), místopředseda Senátu (od listopadu 2010); místopředseda ČSSD (od května 2006, dnes rezignoval)
Vzdělání: vyučil se elektromontérem, absolvoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Brně a při zaměstnání vystudoval elektrotechnickou fakultu VUT v Brně (1991)
Praxe: pracoval jako elektromontér v Elektrárně Hodonín (1976 až 1977), poté jako topič, obsluha chemické úpravny vod a provozní elektrikář v Teplárně Brno (1977 až 1980), výrobní dělník na obráběcích strojích, montážník armatur v Sigmě Hodonín (1980 až 1986) a mistr údržby, energetik v Sigmě Hodonín (1986 až 1989)
Veřejné působení: od roku 1989 se angažoval v odborech, vedl organizaci v Sigmě Hodonín (prosinec 1989 až červen 1996), zasedal v předsednictvu OS KOVO (1993 až 1999) a byl členem sněmu ČMKOS (1994 až 2002)
Působení v politice: v letech 1982 až 1989 byl členem KSČ, v roce 1995 vstoupil do ČSSD; v roce 1996 se stal místopředsedou jihomoravské buňky strany, v červnu 1996 byl zvolen poslancem a ve Sněmovně působil až do října 2010, kdy se stal senátorem; předsedal sněmovnímu výboru pro sociální politiku a zdravotnictví (1998 až 2002) a poslaneckému klubu ČSSD (2000 až 2001); v roce 1997 byl poprvé zvolen místopředsedou strany, ve funkci vydržel tři roky; do vedení ČSSD se opakovaně vrátil, prvně v roce 2001 (do 2005) a poté v květnu 2006 (ve funkci byl naposledy potvrzen letos v březnu); v letech 2002 až 2006 byl ministrem práce a sociálních věcí, působil i jako první místopředseda (2004 až 2005) a místopředseda vlády (2005 až 2006), na podzim 2005 také krátce vedl zdravotnictví
V březnu 2005 na sjezdu ČSSD neúspěšně kandidoval na předsedu strany po Vladimíru Špidlovi. V prvním kole volby získal 203 hlasů, Stanislav Gross 291 hlasů. Škromach poté neuspěl ani v souboji o křeslo statutárního místopředsedy.
Patří mezi politiky ČSSD, kteří měli blízko k Miloši Zemanovi i po jeho neúspěchu v prezidentské volbě v roce 2003. Pro Zemana se vyslovil také před letošní přímou prezidentskou volbou.
Po nedávných předčasných volbách do Sněmovny patřil k pětici politiků, kteří se účastnili utajované povolební schůzky s prezidentem Zemanem v Lánech. Kvůli tomu se stal terčem kritiky, spolustraníci jej vinili z intrikování proti předsedovi Bohuslavu Sobotkovi.

Jana Havligerová: Sobotka vyhrál. Zatím jen první kolo