Zdravotnictví nemá lidi. Státe připlať, požaduje tripartita

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Problémy zdravotnictví jsou čím dál palčivější. Nemocnice bojují s nedostatkem sester i lékařů a předhánějí se v získávání nových sil. Zdravotnické odbory i rezortní šéf proto tlačí na vládu, aby se tímto akutním problémem začala vážně zabývat. To potvrdilo i včerejší jednání tripartity.

Odbory se postavily za ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který požaduje pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce. „Stát je nejhorším plátcem zdravotního pojištění, situaci zachraňují zaměstnanci a zaměstnavatelé,“ prohlásil předseda ČMKOS Josef Středula. S tím, že řešením by rozhodně nebyla jednorázová finanční injekce, ale problém je nutné řešit systémově.

Tak, jak navrhuje ministerstvo, tedy automatickou valorizací platby za státní pojištěnce. Ta by se měla odvíjet od vyměřovacího základu pro výpočet penzí a její podstatou by byl takzvaný anticyklický mechanismus. To znamená, že v krizi by měl stát platit více, za konjunktury by příspěvek klesal.

Němeček chce zrušit chystané privatizace dvou státních lázní v obavě, že se vydají ryze komerční cestou.

Zatímco minimální záloha plátců zdravotního pojištění činí 1823 korun, stát měsíčně platí 870 korun za osobu. Pro příští rok by se částka podle rezortního plánu měla zvýšit o 73 korun na 943 korun. Celé by to stálo 3,5 miliardy. Návrhem se má zítra zabývat vláda. Se zvyšováním plateb dlouhodobě nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš (ANO). Odboráři podpořili i další Němečkův požadavek.

Ministr chce na středečním jednání kabinetu žádat o zrušení chystané privatizace Státních léčebných lázní Janské Lázně a Státního podniku Horské lázně Karlova Studánka. Podle předkládací zprávy existuje reálná obava, že soukromé vlastníky by zajímalo jen komerční využití obou zařízení. S tím nesouhlasí ministerstvo financí, jež prodej doporučilo. Podle něj lze strukturu péče zajistit smluvně.