Zelení si zvolili za předsedkyni Janu Drápalovou z Brna

Předsedkyně Strany zelených Jana Drápalová

Předsedkyně Strany zelených Jana Drápalová Zdroj: CTK

Předsedkyní Strany zelených se dnes stala na sjezdu strany v Brně starostka Brna-Nového Lískovce Jana Drápalová (52). Delegáti jí dali ve volbách přednost před starostou Prahy 4 Petrem Štěpánkem a studentem Tomášem Schejbalem, získala 115 ze 198 možných hlasů.

Nová šéfka chce dovést zelené k úspěchu v krajských volbách v příštím roce, k čemuž chce napomoci sjednocením strany. Právě rozpolcenost dříve obírala stranu o voliče. Zároveň chce lidi přesvědčovat o tom, že zelená řešení jsou přínosná.

Zelení si posléze zvolili ještě prvního místopředsedu, kterým se stal právě Štěpánek. Nakonec neměl soupeře, protože vsetínský zastupitel Michal Berg a člen pražské buňky Jan Šlechta se kandidatury vzdali. V neděli budou zelení rozhodovat o budoucí změně stanov, konkrétně o takzvaném spolupředsednictví, kdy stranu řídí dva spolupředsedové - muž a žena.

Pokud si zelení změnu odhlasují, budou podle tohoto modelu, jaký mají například němečtí zelení, postupovat až na příštím sjezdu. Do té doby taky platí mandáty Drápalové a Štěpánka, protože si je delegáti zvolili v polovině mandátu předsednictva.

Zelené řešení problémů

Drápalová při svém volebním projevu zmínila, že je už řadu let úspěšnou starostkou brněnské městské části Nový Lískovec, kde uplatňuje „zelené“ řešení problémů.

„Lidé vidí, že mají smysl. Proto nás volí. Obecně přitom lidé začínají vnímat naše řešení negativně a mají pocit, že jdou proti jejich zájmům a proti kvalitě života. Musíme je přesvědčit o opaku, že se nám daří hájit jejich zájmy, jejich svobodu. A že jen ve svobodné společnosti můžeme uplatňovat svoji iniciativu a kreativitu. Musíme dosáhnout toho, že stát nebude takovým lidem házet klacky pod nohy a že stát nebude podporovat ty, kteří ty klacky hází,“ řekla Drápalová.

Diskuze v ulicích

K přesvědčování lidí a také k volebnímu úspěchu je podle ní potřeba, aby zelení stáli jako při komunálních volbách v ulicích a diskutovali s lidmi. Aby však strana měla šanci dostat se do zastupitelstev a později i do Sněmovny, musí být jednotná. „Lidé měli dříve pocit, že když jsme rozpolcení, že už nemáme sílu prosazovat jejich zájmy,“ uvedla Drápalová. „Věřím, že moje zvolení přinese očekávané výsledky,“ dodala po vyhlášení výsledků.

Drápalová už je nyní pracovně velice vytížená. „Povedlo se mi ale v Novém Lískovci dát dohromady tým lidí, kteří dokážou pracovat sami,“ řekla. Zatímco nyní se věnovala výhradně komunální politice, nyní si bude muset zvyknout na to, že bude více vidět i v celostátní politice. „Budu se muset více vyjadřovat k celostátním tématům,“ předpokládá Drápalová.

Bývalý předseda strany Ondřej Liška rezignoval po neúspěchu zelených v květnových volbách do Evropského parlamentu, v kterých strana získala 3,77 procenta hlasů. Zelení propadli i v posledních sněmovních volbách v roce 2013. Loni na podzim ale uspěli v senátních volbách, když získali jedno křeslo v doplňovací volbě v Praze 10. Za podpory zelených s lidovci či piráty nově v horní komoře Parlamentu usedli i další tři senátoři. Zelení na podzim posílili i na komunální úrovni.