Zeman chce bojovat s kmotry, neonacisty i médii „vymývajícími mozky“

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Vojáci posádkového velitelství připravovali 8. března ráno v Praze na Petříně děla, z nichž vypálí čestnou salvu poté, co Miloš Zeman složí prezidentský slib a odezní státní hymna.
Příslušník ochranky střeží okolí bydliště Miloše Zemana, který se 8. března krátce po osmé hodině vydal ze svého bytu v Praze-Stodůlkách na Pražský hrad, kde složí prezidentskou přísahu a ujme se úřadu hlavy státu.
Devět desítek členů SPOZ (Strana práv občanů - zemanovci) a dalších sympatizantů se 8. března časně ráno vydalo autobusy z Vysočiny na prezidentskou inauguraci do Prahy. Z Nového Veselí, kde má Zeman chalupu, odjelo autobusem hokejové Dukly Jihlava 16 lidí.
Devět desítek členů SPOZ (Strana práv občanů - zemanovci) a dalších sympatizantů se 8. března časně ráno vydalo autobusy z Vysočiny na prezidentskou inauguraci do Prahy. Z Nového Veselí, kde má Zeman chalupu, odjelo autobusem hokejové Dukly Jihlava 16 lidí.
Příznivci SPOZ (Strana práv občanů - zemanovci) čekají 8. března ráno na Pražském hradě, kde Miloš Zeman složí prezidentskou přísahu a ujme se úřadu hlavy státu.
8
Fotogalerie
Miloš Zeman chce jako prezident bojovat s kmotrovskými mafiemi, proti neonacistům a podstatné části médií, která se podle něho zaměřuje na "vymývání mozků". V dnešním inauguračním projevu na Pražském hradě také nabídl prezidentský úřad jako neutrální pole pro dialog stran a organizací. Chce na něm být prostředníkem a moderátorem, ne být v roli soudce, která prezidentovi podle něho nepřísluší. Prvním cílem bude podle Zemana uklidnění a stabilizace české politické scény.

Kmotrovské mafie, neonacistické bojůvky a část médií Zeman označil za ostrovy negativní deviace. Při jeho slovech o médiích se v sále zaplněném především politiky ozval potlesk, na výroky o kmotrech a neonacistech publikum nereagovalo.

Prezident je přesvědčen o tom, že v boji proti „ekonomickým mafiím“, kteří společnost jen „vysávají“ a nic jí nepřinášejí, by nejvíce pomohl zákon o prokázání příjmů a majetku včetně zabavení nakradeného majetku. „Budu se trpělivě snažit přesvědčovat poslance a senátory, aby takový zákon navrhli a byl přijat,“ uvedl Zeman.

Členové neonacistických bojůvek podle něho vyznávají ideologii, která, pokud by zvítězila, by vedla k vyhubení českého národa. V případě médií hovořil Zeman mimo jiné o „upovídaných komentátorech, kteří píšou o všem a nerozumí ničemu“.

Podporovat Zeman naopak hodlá „ostrovy pozitivní deviace“. Zařadil k nim osobnosti, které přinášejí zemi prospěch. „Jsou to mimo jiné podnikatelé baťovského typu, kteří reinvestují své zisky do oblasti svého podnikání a novými investicemi tak vytvářejí nová pracovní místa, snižují nezaměstnanost a řádně platí daně do státní pokladny,“ uvedl Zeman. Dále zmínil úspěšné starosty a významné osobnosti ze školství, zdravotnictví, vědy, kultury nebo sportu.

„S těmito osobnostmi bych se chtěl setkávat a chtěl bych rozšířit počet dnes udělovaných státních vyznamenání, protože věřím, že mnoho lidí, kteří svou celoživotní prací přispěli k rozvoji České republiky, si takové ocenění zaslouží,“ podotkl prezident.

Ocenil v projevu také miliony lidí, kteří vykonávají „drobnou a poctivou práci“. Chtěl by se s nimi při výjezdech do krajů co nejčastěji setkávat a skládat jim účty.

Zeman uvedl, že chce být prezidentem všech občanů bez rozdílu politických názorů a hlasem dolních deseti milionů neprivilegovaných lidí. Privilegovaní tento hlas podle něho už mají.

Zeman připomněl, že byl jako první zvolen v přímé prezidentské volbě. Je si podle svých slov vědom obrovské odpovědnosti, která z toho plyne a je jí připraven dostát.

Ač „tolerantní ateista“, uzavřel Zeman svůj první projev modlitbou. „Bože, dej mi odvahu, abych se snažil ovlivňovat věci, které ovlivnit mohu. Bože, dej mi pokoru, abych se nesnažil ovlivňovat věci, které ovlivnit nemohu. A bože, dej mi moudrost, abych dokázal rozlišit mezi prvním a druhým,“ uvedl Zeman. Nový prezident se inspiroval modlitbou svatého Františka z Assisi, italského mystika, mnicha, zakladatele žebravého řádu františkánů, který žil na přelomu 12. a 13. století. Modlitba se dočkala několika variací včetně známé od Fridricha Öttingera.

Zeman ve své řeči ve svatovítské katedrále posléze uvedl, že se „nepřímo“ jednalo o modlitbu Thomase Morea, který byl v 16. století kancléřem anglického krále Jindřicha VIII. Tato Moreova modlitba se ovšem od Zemanovy i Öttingerovy dost liší.

K inauguraci Miloše Zemana čtěte více: