Zeman jmenoval nové soudce, převažují ženy

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Na Pražském hradě dnes složilo slib 35 nových soudců. Prezident Miloš Zeman jim popřál, aby jejich profesní dráha neskončila na okresních soudech a aby se alespoň z některých z nich v budoucnu stali ústavní soudci či členové nejvyšších soudů. Je prý rád, že do soudcovského stavu vstupují lidé z různých profesí, včetně advokátů, kterým soudní praxe umožní vidět proces z druhé strany.

Většina nováčků jsou třicátníci, převažují mezi nimi ženy. Z advokacie přišli tři z nich, další doposud pracovali jako asistenti soudců nebo vyšší soudní úředníci. Celkem 11 z nich působilo jako justiční čekatelé.

„Byl jsem nedávno v hlavním městě českého soudnictví, které se jmenuje Brno, a navštívil jsem tam jak Ústavní soud, tak Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud a konečně Nejvyšší státní zastupitelství. Chtěl bych vám popřát, aby vaše profesní dráha pokračovala a neskončila umístěním u okresního soudu a aby se alespoň z některých z vás možná za několik desítek let stali ústavní soudci, členové Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu a pokud platí vertikální mobilita, tak i členy Nejvyššího státního zastupitelství,“ řekl Zeman.

Policista soudcem

Nové soudce jmenoval prezident naposledy loni v listopadu, tehdy jich bylo 31. Současní vybraní kandidáti nahradí kolegy, kteří v rámci přirozené obměny skončili či postupně skončí ve funkci do 30. dubna. Nejstarším dnes jmenovaným soudcem je sedmačtyřicetiletý bývalý policista, který se u policie specializoval na hospodářskou trestnou činnost, při práci vystudoval práva a poté pracoval jako asistent u českolipského okresního soudu.

Nejvíce nových soudců - deset - přibude do obvodu brněnského krajského soudu, pod ústecký krajský soud jich přijde šest. Po čtyřech soudcích získají obvody pražského městského soudu, středočeského krajského soudu a Krajského soudu v Hradci Králové. Tři nováčci zamíří pod českobudějovický krajský soud, po dvou posilách získají plzeňské a ostravské soudy.

Ministerstvo spravedlnosti ve svém návrhu opět použilo takzvaný dynamický model, který vychází z dlouhodobé přetíženosti některých soudů a který Zeman už dříve pochválil.

Délka trestního řízení

„Dlouhá léta fungovala praxe, kdy se soudci přidělovali na soudy jenom podle toho, kolik ten rok a předchozí rok na ten soud přišlo nových věcí. Vůbec se nezohledňovalo, kolik věcí tam zbývá z minulosti. Výsledkem bylo, že se objevily regiony, které v důsledku nějaké personální poddimenzovanosti - nebo jiného problému v určité době - si za sebou vlekly tuny nevyřízených spisů, a tím, že nedostaly soudce navíc, aby ty spisy vyřídili, se ta situace nelepšila,“ vysvětlil ve středu na své bilanční konferenci ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Nejhorší situace je v tomto ohledu podle něj právě v Ústeckém a Jihomoravském kraji, kde jsou prý délky soudního řízení „v podstatě dvojnásobné“ oproti zbytku země. „To je potřeba urgentně řešit. Jsme přesvědčeni, že člověk má právo na to, aby jeho soud trval podobně dlouho bez ohledu na to, kde ten člověk shodou okolností bydlí,“ doplnil ministr.

Díky dynamickému modelu je nyní podle něj přidělování soudců transparentní. „Končíme s bazarem, který se tu vždycky tak trochu odehrával, když se smlouvalo o tom, kolik soudců ten který krajský soud získá,“ podotkl.