Zeman kontra Schwarzenberg

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg v debatě ČT

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg v debatě ČT Zdroj: ctk

Klasická parlamentní demokracie, nebo poloprezidentský režim. To je základní věc, o které rozhodne druhé kolo přímé volby hlavy státu, v němž se utkají Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman. I když navenek bude finální kampaň nejspíš vedená jako souboj levice a pravice.

Zeman se v mnoha rozhovorech netajil tím, že by neváhal z Hradu zasahovat do práce vlády i zákonodárných sborů. Jeho soupeř zase deklaroval, že by prezidentský úřad pojímal konzervativně, především jako strážce ústavy.

„Chtěl bych z Hradu prosazovat zákon o prokazování původu příjmů a změnu volebního zákona, aby lidé mohli vybírat kandidáty z více různých kandidátek,“ potvrdil expremiér ve včerejší televizní debatě. Ministr zahraničí kontroval tím, že by diskutoval s podnikateli a odbory o tom, co může do Česka přinést více investic. Ale i Schwarzenberg pro E15 dříve řekl, že by chtěl s politickými stranami diskutovat například o revizi ústavy. Hlavně by ale inicioval debaty o budoucnosti země. Nejen s politiky, ale také s umělci a vědci.

Souboj obou kandidátů bude vyrovnaný, v prvním kole rozdíl mezi nimi činil necelé jedno procento. Zeman získal 24,2 procenta hlasů, Schwarzenberg 23,4 procenta. Rozhodující proto bude, ke kterému finalistovi se přelijí hlasy rozdané neúspěšným kandidátům, hlavně voličů Jana Fischera a kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera.

Teoreticky se hraje asi o 1,67 milionu hlasů. Vedení sociální demokracie vydalo prohlášení, v němž zdrženlivě vyjádřilo podporu Zemanovi, sám Dienstbier však o něm řekl, že není levicový kandidát: „Odmítám volit menší zlo,“ uvedl. Fischer se jednoznačně nevyjádřil. Volit Schwarzenberga doporučil například neúspěšný kandidát ODS Přemysl Sobotka nebo Zuzana Roithová (KDU-ČSL).

Vladimíra Dvořáková: Hlasy voličů ČSSD se v druhém kole rozdrobí