Zeman: Na Bradáčové trvám

státní zástupkyně Lenka Bradáčová

státní zástupkyně Lenka Bradáčová Zdroj: ctk

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman trvá na svém návrhu jmenovat do vedení Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou. Oznámil to novému ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) na dnešní schůzce. Oba se zároveň dohodli, že návrh nového zákona o státním zastupitelství, který připravil a předložil Blažkův předchůdce Jiří Pospíšil, ještě dozná změn.

Zeman potvrdil, že nezměnil svůj názor na jmenování Bradáčové šéfkou VSZ. Nejvyšší státní zástupce návrh podal již v červnu, tehdejší ministr Jiří Pospíšil (ODS) byl podle svých slov připraven žalobkyni jmenovat. Než to stačil udělat, odvolal ho prezident na návrh premiéra Petra Nečase (ODS) z funkce. Spekulovalo se, že právě chystané jmenování Bradáčové bylo důvodem Pospíšilova konce na ministerstvu. Nečas to odmítá.

Stanovisko Zemana k obsazení VSZ nechtěl Blažek komentovat. „Pan doktor Zeman má právo trvat na svém návrhu a trvá na něm,“ poznamenal pouze ke jmenování Bradáčové. „Debata se vedla v odborném, věcném duchu,“ popsal schůzku se Zemanem.

„Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v této souvislosti zdůraznil, že je potřeba se soustředit zejména na odpovědnost dozorového státního zástupce za přípravné řízení a ochranu ústavních práv a svobod jednotlivců v tomto řízení,“ uvedl tiskový odbor ministerstva spravedlnosti.

V neděli Blažek uvedl, že chce jmenování Bradáčové známé například dozorováním korupční kauzy poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha probrat se čtyřmi bývalými nejvyššími státními zástupci, a to s Renatou Veseckou, Marií Benešovou, Vítem Veselým a Bohumírou Kopečnou. Plánuje s nimi hovořit také o připravovaném návrhu zákona o státním zastupitelství.

Zákon o státním zastupitelství se přepracuje

V souvislosti s novelou zákona o státním zastupitelství již Blažek uvedl, že se mu nelíbí, že zákon připravovali státní zástupci. Nesouhlasí také s posílením pravomocí Nejvyššího státního zastupitelství. Podle něj je nutné vyvážit pravomoci žalobců kontrolou.

„Zákon se bude přepracovávat, ale jak jsem pochopil z rozhovoru s nejvyšším státním zástupcem, některé změny, které bych do něho chtěl dát ještě já, nebudou problémem,“ řekl Blažek před odpoledním jednáním grémia ODS. Zopakoval, že o zákoně chce jednat se všemi bývalými státními zástupci a představiteli politických stran. Termín dokončení zákona nechtěl přesně odhadovat, bude ale podle něj hotov v řádu měsíců.

„Nechci spekulovat o změnách, pokud neznám jejich přesnou podobu. Klíčové je, aby změny nevedly k oslabení filozofie a důvodu, proč se připravoval nový zákon o státním zastupitelství. Důvodem je posílení nezávislosti státních zástupců,“ řekl ČTK Blažkův předchůdce Jiří Pospíšil (ODS).

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová dodala, že dohoda mezi Zemanem a Blažkem znamená, že ministr návrh zákona o státním zastupitelství z vlády nestáhne. Diskuse se podle ní nyní povede zejména o způsobu jmenování vedoucích státních zástupců a jejich náměstků či rušení vrchních státních zastupitelství. Muži se bavili také o tom, že by žalobci měli mít dozor nad policií po dobu celého trestního řízení.