Zeman naposled rozdal státní vyznamenání. Získal ho Zelenskyj i Trumpová

Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání Zdroj: Zbyněk Pecák

Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání
Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání
Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání
4
Fotogalerie

Při svém posledním slavnostním předávání vyznamenání na Pražském hradě dnes prezident Miloš Zeman ocenil největší počet osobností za své desetileté funkční období. Řády a medaile od něj obdrželo 78 mužů a žen. Mezi nimi byli například příslušníci legendární odbojové organizace Tři králové, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, zpěvačka Hana Zagorová, hudebník Miroslav Žbirka nebo bývalá manželka amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivana rozená Zelníčková.

Ceremoniál se v tradičním termínu u příležitosti státního svátku 28. října uskutečnil po třech letech. Loni a předloni se nekonal kvůli koronavirové pandemii a prezidentově pobytu v nemocnici. Dnešního aktu se zúčastnili například premiér Petr Fiala (ODS) s chotí, několik ministrů jeho vlády nebo členů předchozího kabinetu.

Pozvání naopak neobdrželi například šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nebo Miloš Vystrčil (ODS), jenž by měl pokračovat jako předseda Senátu. Někteří další politici a zástupci veřejných institucí na Hrad nedorazili kvůli pracovním povinnostem nebo právě kvůli selektivnímu výběru hostů.

Kromě Zelenského a příslušníků odbojové organizace Tři králové Josefa Balabána, Josefa Vladimíra Mašína a Václava Morávka udělil Zeman nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva také leteckému akrobatovi a stíhacímu pilotovi Josefu Hubáčkovi, pilotovi z druhé světové války Josefu Stehlíkovi a legionářům a účastníkům protinacistického odboje Karlu Lukasovi a Vojtěchu Lužovi.

Zeman udělil i tři Řády Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní vyznamenání, mimo jiné nejvíce překládanému slovenskému spisovateli Ladislavu Mňačkovi. Celkem Zeman udělil 21 medailí Za hrdinství, mimo jiné studentům popraveným v listopadu 1939, dobrovolným hasičům a policistovi za zásah při tornádu i požáru v Českém Švýcarsku i českému vojákovi za zneškodnění teroristů v Afghánistánu.

Medailí Za zásluhy ocenil Zeman posmrtně Zagorovou nebo Žbirku. Ze sportovců byli mezi laureáty tenista Ivan Lendl nebo hokejista Jiří Holík. Oceněnými lékaři se stali například Miroslav Zavoral a Miloslav Kalaš, kteří pečovali a pečují o Zemanovo zdraví. Dalšími laureáty byli náčelník prezidentovy vojenské kanceláře Jan Kaše nebo Jaroslav Třešňák a Oldřich Lichtenberg, kteří sponzorovali Zemanovu prezidentskou kampaň, respektive pomáhali s kampaní premiérskou.

Celkem medaili Za zásluhy obdržely více než čtyři desítky osobností z řad vědců, umělců, lékařů, ale i lidí spojených s politikou či státními institucemi.

V tradičním projevu na úvod ceremoniálu Zeman hovořil zejména o oceněných a zároveň vysvětlil, proč se stejně jako jeho předchůdci rozhodl nevyznamenat skupinu bratří Mašínů, kterou navrhla k ocenění Sněmovna. "Prvním důvodem je, že při svém útěku na západ bratři Mašínové dýkou podřízli hrdlo svázanému zajatci. Druhým důvodem je, že bratři Mašínové zastřelili z pistole pokladníka, který převážel výplaty zaměstnancům. Ani jedna z těchto dvou obětí nebyla evidentně exponenty komunistického režimu, a proto nelze jejich vraždy vydávat za akt protikomunistického odboje," uvedl.

Slavnostní předávání ocenění se letos netradičně konalo dvakrát. Před dnešním večerem se naposled uskutečnilo v březnu, kdy Zeman vyznamenal osobnosti, kterým se řády a medaile rozhodl udělit v letech 2020 a 2021.

Premiér Fiala dopoledne dnes uvedl, že pro něj bylo těžké spolupodepsat předání státního vyznamenání některým lidem. Řada osobností, které se prezident rozhodl ocenit, si ale podle premiéra zaslouží úctu a jejich vyznamenání je nesporné.

Zatímco 78 osobností dnes vyznamenání obdrželo, jedna z dřívějších laureátek zprostředkovaně oznámila jeho vrácení. Organizátor dnešní protivládní demonstrace v Praze v závěru protestu přečetl vyjádření někdejší investigativní novinářky a političky hnutí ANO Jany Lorencové, jež uvedla, že vrátí medaili Za zásluhy, kterou obdržela v roce 2018, kvůli dnešnímu ocenění Zelenského.