Zeman prohrál, národní parky mají být přísně chráněné

ilustrační foto (těžba dřeva v Národním parku Šumava)

ilustrační foto (těžba dřeva v Národním parku Šumava) Zdroj: profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně
Ministr Richard Brabec na sněmu hnutí ANO
Ministr Richard Brabec
Šumava (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Poslanci schválili 117 hlasy novelu zákona o národních parcích předloženou ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO). Senátem vrácené upravené verzi nepomohlo ani zastání prezidenta Miloše Zemana v dolní komoře Parlamentu. Prezident potvrdil, že zákon bude vetovat.

Brabec ještě před prvním jednáním Sněmovny 21. února označil senátní verzi za šumavský masakr motorovou pilou. Její prosazení by prý znamenalo faktický zánik národních parků a návrat o padesát let zpět.

Novela má přinést přehledná jednotná pravidla pro všechny čtyři národní parky, kterým nadále dopřává zvýšenou ochranu. Odmítnutá senátní verze chtěla zvýšit práva obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany.

 Kritici senátní verze tvrdili, že by úpravy mohly vést až ke konci národních parků jako nejcennějších chráněných území. „Na území národních parků, aspoň části z něj, bychom měli nechat přírodu pracovat, jak funguje," argumentoval Brabec s tím, že tato verze obsahovala zásadní právní a systémové chyby.

Odpůrci sněmovního znění se naopak obávali dopadů normy zejména na šumavské obce, hrozilo by podle nich v nejzazším případě i jejich vylidnění. „Nevidím žádný důvod, proč by měl existovat speciální set zákonů o jednotlivých národních parcích,“ řekl na prvním sněmovním projednávání Zeman, který hned v úvodu své řeči vyjádřil podporu senátní verzi.

 „Nevěřte zeleným fanatikům, už toho zničili dost. Pokud nedojde k nápravě a pokud se budou dále zvětšovat bezzásahové zóny, tak se setkáme s tím, že už uschne i ten zbytek Šumavy,“ snažil se přesvědčit poslance prezident. „Byli jsme svědky zločinu. Byla vytvořena fiktivní divočina, nikoliv přírodní. Byla vytvořena poušť,“ dodal.

Senátní verzi podpořila vedle prezidenta ODS - podle Zbyňka Stanjury se strana jednoznačně postavila za senátní návrh proto, že zachovával současná práva obcí a měst na území národního parku.

Pro verzi horní komory hlasovalo 28 ze 158 přítomných poslanců, 109 jich bylo proti. Původní sněmovní znění novely potvrdilo 117 ze 164 hlasujících členů dolní komory, proti jich bylo 20. Předloha nyní zamíří k posouzení Zemanovi, jenž před poslanci hájil senátní úpravy minulý týden a ohlásil její veto. Sněmovna tedy pravděpodobně bude rozhodovat o novele i potřetí.

Brabec věří, že poslanci u národních parků přehlasují i prezidentské veto

Schválení sněmovní verze pravidel pro národní parky bude znamenat stabilitu pro ochranu přírody i pro obce, řekl novinářům ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Rozhodnutí poslanců, kteří navzdory stanovisku prezidenta Miloše Zemana potvrdili původní verzi novely o ochraně přírody a krajiny, není podle Brabce zřejmě poslední, protože prezident už avizoval její veto. Brabec však věří, že i v tom případě Sněmovna předpis podpoří.

Prezident Miloš Zeman potvrdil, že zákon bude vetovat.  "Jak víte, proti tomuto zákonu je jak Plzeňský, tak Jihočeský kraj. A já si myslím, že vedle práv obcí je také zapotřebí respektovat práva krajů. A ne se snažit všechno řešit z Prahy," řekl Zeman.

Horní komora chtěla v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Podpořilo ji však jen 28 ze 158 přítomných poslanců. "Mám samozřejmě radost, byť je tam trochu únava. A možná to nebude úplně poslední krok, uvidíme," řekl novinářům Brabec po hlasování Sněmovny.

Ministr je totiž připraven na to, že Zeman normu poslancům vrátí. "Pokud se takto vyjádřil, tak s tou variantou počítám, že se tady ještě s tou normou shledáme. Radost mi to nedělá, ale věřím, že to zvládneme ještě jednou," uvedl Brabec.

Schválená varianta podle něj bude pro národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě znamenat stabilitu. "Pro rozvoj a ochranu přírody a taky pro obce," řekl. Každý bude vědět, co se bude minimálně v dalších 15 letech dít, varianta nejlépe vyvažuje ochranu přírody, ale i využívání území k jiným účelům, míní Brabec.

Schválenou verzi podpořil i předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. "Máme radost a poděkovali jsme ministru Brabcovi, poctivě si to odpracoval. Šumavská příroda bude zachována i příštím generacím," uvedl na twitteru. Podobně se vyjádřil i šéf poslanců koaliční KDU-ČSL Jiří Mihola. "Chci zachovat krásnou a divokou přírodu svým dětem a dalším generacím!" napsal.