Zeman se bojí občanské války na Ukrajině, Česko má být převodovkou EU

Zeman, Gauck

Zeman, Gauck Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman se obává, že po násilnostech v Oděse roste riziko občanské války na Ukrajině. Jeho německý protějšek Joachim Gauck doufá, že strany konfliktu zachovají klid a vrátí se k jednání. Oba to prohlásili během Gauckovy státní návštěvy České republiky. Zeman znovu podpořil přijetí eura v Česku a hlubší integraci Česka do Evropské unie. Věří přitom, že se tak Česko stane "převodovkou EU", když je Německo považováno za její hospodářský motor.

Zeman při hodnocení situace na Ukrajině zopakoval svůj názor, že této zemi hrozí buď občanská válka, nebo vojenská intervence ze zahraničí. “ V současné době po událostech v Oděse bohužel musím považovat variantu občanské války za o něco pravděpodobnější,“ uvedl prezident. I občanská válka se podle něho může stát záminkou pro zahraniční intervenci.

Zeman, který si s německým hostem dnes vyměnil vysoká státní vyznamenání, také vyjádřil pochybnosti o tom, zda má nynější ukrajinská vláda pod kontrolou svou armádu. Takové úvahy podle něj vyvolávají zkušenosti propuštěných inspektorů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), které proruští separatisté týden zadržovali ve Slavjansku. Byli mezi nimi čtyři Němci a jeden Čech.

Podle sdělení účastníků této mise vážně hrozilo, že po jejich uvolnění je postřílí ukrajinská armáda Mise (OBSE po propuštění jejích členů ze zajetí) musela objíždět po polních cestách stanoviště ukrajinské armády, aby se nedostala do palby, řekl Zeman

„…“

„To vyvolává jisté pochybnosti o kontrole současné ukrajinské vlády nad ukrajinskou armádou,“ dodal.

Gauck na tiskové konferenci prohlásil, že mu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) poděkoval za německé angažmá, které vedlo k propuštění sedmi zadržovaných kontrolorů OBSE. Zeman se k Zaorálkovu díku připojil a současně ocenil i pomoc ruského emisara Vladimira Lukina.

„Pro nás v Evropě je nepřijatelné, aby se znovu dělala politika pomocí výhrůžek,“ uvedl ke krizi na Ukrajině Gauck. „Vyzýváme všechny účastníky tohoto konfliktu, aby zachovávali klid, aby se vrátili k jednacímu stolu,“ dodal a apeloval současně na Moskvu, aby spolupracovala s OBSE.

Spolupráce ČR a Německa v EU

Český a německý prezident dnes na Pražském hradě mluvili i o spolupráci v EU. „Jsem si vědom toho, že Německo je motorem Evropské unie a byl bych rád, kdyby Česká republika byla alespoň převodovkou,“ poznamenal Zeman. „Aby byla onou převodovkou, je naprosto nezbytně nutné, aby přijala společnou měnu a aby vstoupila do eurozóny,“ soudí český prezident. Gauck ocenil příklon nynější české vlády a prezidenta k prohlubování integrace EU a jejich snahy, aby Česko bylo součástí tohoto procesu.

Prezidenti se dotkli také složité česko-německé minulosti poznamenané nacistickou okupací českých zemí a poválečným vysídlením německé menšiny z Československa. Zeman zdůraznil, že minulostí se mají zabývat historici, a ne politici.

„Minulost si ale musíme připomínat už proto, abychom ji znovu neprožili,“ dodal Zeman, který s Gauckem v úterý navštíví Terezín, kde v koncentračním táboře zahynulo přes 35.000 lidí, převážně Židů. Dnes odpoledne položili věnce u památníku legionářů z druhé světové války u Emauzského kláštera a v den 69. výročí protinacistického povstání v Praze se setkali s asi dvěma desítkami veteránů.

Květinu Gauck dnes položil i na symbolický hrob komunisty popravené političky Milady Horákové na hřbitově na Vyšehradě. Ten navštívil spolu s partnerkou Danielou Schadtovou v doprovodu kardinála Dominika Duky.