Zeman: Životní podmínky uprchlíků v Česku jsou naprosto dostačující

Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku

Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku Zdroj: Repro ochrance.cz

Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
15
Fotogalerie
Životní podmínky uprchlíků v Česku jsou naprosto dostačující. Jejich děti mají lékařskou péči i dost jídla. V rozhovoru s Parlamentními listy to řekl prezident Miloš Zeman. Reagoval tak na kritiku situace v detenčních zařízeních, s níž přišla ombudsmanka Anna Šabatová či komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks. Podmínky v táboře v Bělé - Jezové dlouhodobě kritizují i české nevládní organizace.

„Životní podmínky uprchlíků se už výrazně zlepšily ve srovnání se situací, v jaké žili ve svých zemích, a já si myslím, že je to naprosto dostačující,“ řekl prezident.

Ombudsmanka po své kontrole v zajišťovacím zařízení v Bělé - Jezové uvedla, že děti uprchlíků v táboře „žijí hůř než čeští vězni“. Vedení správy uprchlických zařízení i cizinecké policie požádala o okamžitou nápravu. Uvedla, že v zařízení je nyní kolem čtyř stovek dospělých a asi stovka dětí. Ty nemají teplé oblečení a obuv, hygienické podmínky jsou nedostatečné, uprchlíci spí na matracích na podlaze v tělocvičně, v noci je budí policie.

„Děti uprchlíků mají běžnou lékařskou péči, mají dostatek jídla, jsou v teple, jsou oblečeny,“ uvedl Zeman. Podle něj Šabatová „jako obvykle není příliš dobře informována“.

Na situaci v Bělé upozorňují i nevládní organizace. Kritizují mimo jiné to, že ministerstvo vnitra do zařízení s „polovězeňským režimem“ a nevyhovujícími podmínkami rodiny s dětmi posílá. Komisař Rady Evropy pro lidská práva Muižnieks vyzval české úřady, aby „rychle a rozhodně“ životní podmínky žadatelů o azyl zlepšily.

Velké počty uprchlíků proudí do Evropy hlavně ze Sýrie. Prezidenti a premiéři států EU tento týden na závěr svého summitu uvedli, že největší odpovědnost za statisíce mrtvých a miliony uprchlíků v syrské občanské válce nese režim prezidenta Bašára Asada.

Zopakovali také, že EU se angažuje v hledání politického řešení syrské krize společně s OSN, trvalý mír by však byl s nynějším vedením země nemožný. Podle Zemana jediný způsob, jak by Asad měl odejít z politické scény, jsou svobodné volby. Prezident řekl, že „intervencionismus se už nevyplatil“ v Iráku či Libyi. „Nevidím důvod, proč v těchto nesmyslech pokračovat,“ dodala hlava státu.