Zemana brexit zklamal, tandem Francie a Německa prý nebude vyvážen

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman je z výsledku britského referenda zklamán. Na Evropskou unii bude mít podle něj nepříjemný dopad, protože francouzsko-německý tandem nebude vyvážen britským vlivem. Evropská komise tak bude mít volnější ruce. Za jeden z hlavních faktorů rozhodnutí Britů o vystoupení z EU považuje obavy z migrace. Každé zúžení evropského trhu vede podle Zemana ke zhoršení ekonomických podmínek. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) varuje před rozdmýcháním vlny nacionalismu.

„Jsem samozřejmě zklamán jako mnoho jiných lidí, kteří si uvědomovali, jaké důsledky to bude mít jak pro Británii, tak pro Evropskou unii,“ řekl Zeman. První analýzy podle něj ukazují, že jedním z hlavních faktorů rozhodnutí mírné většiny voličů byla obava z migrace, protože Britové už mají na svém území statisíce migrantů. „Zřejmě tyto negativní zkušenosti přispěly k rozhodnutí britských voličů,“ řekl Zeman.

Brexit bude mít na EU jako celek podle prezidenta nepříjemný dopad. „Protože ten tandem Francie-Německo nebude kompenzován, nebo vyvažován, britským vlivem. Evropská komise, třebaže britské rozhodnutí bylo spoluzpůsobeno i velmi neefektivním výkonem Evropské komise včetně postoje k migrační krizi, tak Evropská komise bude mít teď poněkud volnější ruce,“ řekl Zeman.

„Pokud jde o Českou republiku, tak samozřejmě každé zúžení evropského trhu, a my do Evropské unie exportujeme více než 80 procent vývozu, vede ke zhoršení ekonomických podmínek,“ dodal.

Výsledek referenda hodnotí negativně také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj brexit vyvolá v celé Evropě vlnu nacionalismu a separatistických tendencí. Návrhy některých českých politiků, aby se Česko rovněž pokusilo vystoupit z EU, dnes před novináři odmítl, bylo by to podle něj proti českým národním zájmům.

Přečtěte si o ekonomických dopadech brexitu:

Brexit může posunout konec intervencí ČNB, tvrdí analytici

Varování ekonomů: brexit může ohrozit nejen britskou ekonomiku

Akciové trhy prudce oslabily. Analytik o brexitu: Je to naprosto nečekané

„Je zřejmé, že výsledek britského referenda vyvolá v Evropě vlnu nacionalismu, že různé extremistické síly se budou snažit přiživit a získat na tom politické body,“ uvedl Sobotka. Dodal, že první obětí těchto tendencí se může stát samotná Británie.

EU by podle Sobotky měla reagovat tím, že zdůrazní výhody, které plynou z evropské integrace. „Musíme tomu čelit tím, že poukážeme na to, že společně jsme silnější, že společně jsme úspěšnější,“ řekl předseda české vlády.

Sobotka věří, že Evropská unie odchodem Britů nekončí a že Česká republika by v ní měla zůstat. „Debata o tom, zda ČR má zůstat (v EU), nebo následovat Británii nemá žádný racionální důvod,“ podotkl premiér. Česko je exportně orientovaná ekonomika a potřebuje volný trh, volný pohyb zboží a volný pohyb osob, které EU zajišťuje.

Premiér se rovněž vymezil vůči kritikům evropské integrace, kteří považují nárůst nacionalismu ze kladný vývoj. „Ti, kdo v České republice tleskají nacionalistům, ať už ve Velké Británii nebo ve Francii, by si měli pozorně přečíst, co ti lidé prosazují. Oni prosazují uzavírání vlastního trhu vůči pracovním silám - ale z Česka, z východní Evropy,“ upozornil Sobotka,

Premiér se k výsledku referenda vyjádřil také na svém facebooku. Rozhodnutí Británie podle něj není koncem světa, natož unie. Je však závažné a nezvratné a pro Británii znamená ztrátu vlivu na evropské scéně. Evropská unie se podle předsedy vlády musí rychle změnit a minimalizovat negativní důsledky pro občany EU i České republiky.

Zaorálek míní, že Britové mají o konci v EU začít jednat rychle

Debata o takzvaném brexitu provází premiérova jednání ve Vídni již od rána, kdy se Sobotka sešel se členy české podnikatelské delegace. Výsledek britského referenda bude také jedním z hlavních témat jednání premiéra s jeho rakouským protějškem kancléřem Christianem Kernem.

K výsledkům britského referenda se vyjádřil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ten míní, že Britové mají o konci v EU začít jednat rychle. Evropská unie by ale podle něj měla ze své strany výsledek čtvrtečního britského referenda dokázat odpovídajícím způsobem reflektovat.

„Čelíme konkrétním výzvám a roste pocit, že unie není schopna odpovídajícím způsobem zareagovat,“ poznamenal Zaorálek a připomněl migrační krizi, ekonomické problémy, nezaměstnanost a podobně. Zaorálek také zdůraznil, že Česko je na export orientovaná země a účast v EU je pro něj zásadní.

„Mohu být kritický vůči Davidu Cameronovi, že svým rozhodnutím dal takto v sázku osud Británie, ale nemohu se zlobit na Brity, na ty občany, kteří hlasovali,“ dodal český ministr před jednáním se svými kolegy z dalších zemí osmadvacítky.