Zemana už kritizuje i jeho někdejší souputník Rychetský: Brady měl vyznamenání dostat

Předseda ústavního soudu Pavel Rychetský a prezident Miloš Zeman

Předseda ústavního soudu Pavel Rychetský a prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Pavel Rychetský
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský
Pavel Rychetský
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský byl znovu jmenován 7. srpna 2013.
Ústavní soud zrušil nadstandardy ve zdravotnictví, na snímku šéf soudu Rychetský a soudce zpravodaj Nykodým, který měl kauzu na starosti
29
Fotogalerie

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana neudělit u příležitosti 28. října státní vyznamenání osvětimskému vězni Jiřímu Bradymu vyvolává stále větší odpor občanské společnosti, politické reprezentace i významných osobností. K sílící frontě kritiků se přidal bývalý disident, ministr spravedlnosti a vicepremiér Zemanovy vlády, šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský. Někdejší souputník hlavy státu však nebude bojkotovat oslavy na Pražském hradě. 

„Jde o výraz úcty k tomuto svátku, jehož význam nemůže být snižován, nebo dokonce degradován pochybením, případně neomaleným postupem úředníků Kanceláře prezidenta republiky, osobu prezidenta nevyjímaje,“ uvedl. Podle Rychetského měl být Brady 28. října oceněn vysokým státním vyznamenáním, „i kdyby bylo třeba přidat na pódium Vladislavského sálu jednu židli navíc“.

Přečtětě si komentář Jany Havligerové: Neslavná oslava 28. října

Pozastavil se také nad pozadím aféry, kterou mělo vyvolat setkání Bradyho synovce, ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou. „Význam svátku nemůže být zpochybňován ani podle mého soudu nešťastným a nevhodným prohlášením vrcholných ústavních činitelů naší země v souvislosti s návštěvou nositele Nobelovy ceny míru, čtrnáctého dalajlamy, v naší zemi. Důsledkem může být toliko snížení autority dotčených činitelů,“ dodal Rychetský.

Právě jeho Zeman před rokem označil za svého možného nástupce. Podobně jako v minulém roce se odmítla účastnit ceremoniálu na Hradě většina rektorů vysokých škol, letos je podpoří i předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Nepřijde ani část duchovních, mimo jiné kardinál Miloslav Vlk a plzeňský biskup Tomáš Holub. Vlk byl podle svých slov o kauze podrobně informován od Hermana.

„Když potom celá záležitost vyhřezla různými lživými prohlášeními ze strany Hradu, musím se rozhodně postavit na stranu těch, kdo odsuzují takovéto kšeftaření s významnými symboly naší státnosti a snižování prezidentského úřadu,“ napsal. Oslava svátku rozdělila vládu a parlament.

Na akci nedorazí zákonodárci koaliční KDU-ČSL, chybět budou i opoziční z ODS, TOP 09 a STAN. Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš bude jako každoročně na dovolené v cizině. Hnutí svým poslancům doporučilo, aby na Hrad šli. V ČSSD je situace složitější, část jejích poslanců se Zemanem slavit nechce. Strana nechala rozhodnutí na jednotlivých politicích.