Zhoršení ratingu by zvýšilo výdaje rozpočtu o 10 miliard korun

rozpočet, rating

rozpočet, rating Zdroj: profimedia.cz

Případné snížení ratingu ČR, které hrozí kvůli politické a ekonomické nestabilitě, by vedlo ke zvýšení nákladů na obsluhu státního dluhu o více než deset miliard korun. Ty by se projevily ve výši výdajů státního rozpočtu v příštím roce. V rozhovoru pro diskusní pořad České televize Otázky Václava Moravce to uvedl náměstek ministra financí Jan Gregor.

Hrozbu snížení ratingu ČR zvyšuje daňová nestabilita a problémy s vládní většinou v Poslanecké sněmovně. „Při posledních zvýšeních ratingu ČR ratingové agentury zdůrazňovaly, že vzrostla váha politických a ekonomických kritérií a předpokládám, pokud by se situace výrazně zkomplikovala buď pádem vlády, nebo odklonem od fiskální konsolidační strategie, tak to riziko (snížení ratingu) by bylo poměrně veliké s velkými dopady,“ uvedl Gregor.

Koalici se dosud nepodařilo schválit vládní balíček daňových změn a ministerstvo financí kvůli tomu muselo přepracovat návrh rozpočtu na příští rok. O podobě daňového balíčku, který původně počítal pro příští rok se zvýšením obou sazeb DPH o procentní bod na 15 a 21 procent, mají poslanci rozhodovat příští týden. Vládní koalice nemá kvůli několika rebelujícím poslancům ODS ve Sněmovně jistou většinu.

Nový návrh státního rozpočtu, který ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ponese do vlády v pondělí, počítá opět se schodkem 100 miliard korun. Příjmy ale budou zhruba o 20 miliard korun nižší, úměrně tomu budou nižší i výdaje. O 16,5 miliardy korun by měly klesnout prostředky z evropských fondů, uvedla dnes ČT.

Na výdajové straně chce stát ušetřit v oblasti budování dopravní infrastruktury, financování výzkumu a vývoje, spolufinancování evropských dotací a podpory exportu.

Případné škrty v prorůstových opatřeních, které by mohly vést ke snížení ratingu, kritizovali v pořadu ČT zástupci opozice. „Pokud se rating zhorší, tak se zhorší právě díky tomu, že vláda byla nezodpovědná před sestavením rozpočtu, neprojednala a nepostavila rozpočet na zákonech, které platí,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Zodpovědnost za zhoršený rating podle něj ponese ministr Kalousek a premiér Petr Nečas (ODS), který nechal situaci dojít takto daleko.

Předseda poslaneckého klubu vládní TOP 09 a STAN naopak upozornil, že škrty jinde možné nejsou, protože více než 80 procent rozpočtu jsou povinné mandatorní výdaje. Obhajoval navrhované zvýšení sazeb DPH s poukazem na to, že většina úprav rozpočtu k jeho ozdravení je plánováno ve výdajích, nikoli v příjmech.