Živnostníkům se už brzy uleví, slibují Schillerová s Havlíčkem

Živnostník (Ilustrační foto)

Živnostník (Ilustrační foto) Zdroj: Tomas Kubelka/E15

Živnostník (Ilustrační foto)
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček
6
Fotogalerie

Podpora rodinných firem, změny zákonů jen dvakrát ročně nebo nižší a jednoduší daně patří mezi desítku návrhů, které mají ulehčit život podnikatelům. Ministři financí a průmyslu a obchodu Alena Schillerová a Karel Havlíček (oba ANO) slibují, že začnou platit nejpozději do dvou let, tedy do konce funkčního období současné vlády.

„Malí podnikatelé s příjmy do jednoho milionu korun budou platit jen jednu částku, nebudou muset podávat žádná přiznání nebo hlášení a nebude jim hrozit žádná kontrola,“ nastínila jeden ze záměrů Schillerová s tím, že tito živnostníci mimo jiné ušetří za účetní.

Havlíček chce omezit statistická šetření a zjednodušit formuláře, které musejí podnikatelé vyplňovat. Počítá s úsporou přes šedesát milionů korun.

„Připravujeme také rekodifikací stavebního práva, která zavede systém, že živnostník podá stavební projekt a všechno za něj vyřídí stavební úřad,“ dodal.

Některá podnikatelská sdružení míní, že kabinet Andreje Babiše (ANO) se chová alibisticky, když například pro řemeslníky zavádí elektronickou evidenci tržeb. Navíc kritizují novelu daňového řádu, kterou přijala tento týden vláda. Norma počítá s prodloužením lhůty pro vrácení nadměrného odpočtu DPH ze současných 30 na 45 dní nebo se zrušením kompenzací za chybné postupy státu při doměřování a vyměřování daně.

Schillerové zopakovala, že EET či kontrolní hlášení k DPH přispěly k narovnání podnikatelského prostředí. „Nejvyšší státní zastupitelství i Nejvyšší kontrolní úřad se shodují, že obě opatření zlepšila výběr daní a snížila počet trestných činů souvisejících s karuselovými podvody,“ podotkla.

Šéfka státní pokladny tvrdí, že chce vstřícné daňové prostředí pro osm milionů daňových poplatníků. „Proto se nyní ministerstvo financí plně soustřeďuje na komplex opatření, které tento ambiciózní cíl naplní,“ uvedla.

V příštím roce plánuje snížit DPH na stravovací služby z 15 procent na deset procent a DPH na odborné služby z 21 procent nebo 15 procent na deset procent.

K plánovanému rušení daňových výjimek Schillerová poznamenala, že současná vláda nikdy nezruší slevu na děti nebo slevu na poplatníka. „Ale jsou jiné oblasti, kde by výjimky měly být redukovány nebo zrušeny,“ doplnila s tím, že analýze by měla být podrobena podle ní zhruba třetina výjimek.

Všech deset opatření je zveřejněno na serveru BusinessInfo, kde bude možné online sledovat, jak ministři jednotlivá opatření plní.

Podnikatelé si stěžují hlavně na byrokracii. Na květnovém sněmu Hospodářské komory její prezident Vladimír Dlouhý řekl, že podmínky pro podnikání v Česku se v posledním roce dál zhoršily. Od vlády by očekával alespoň to, aby firmám „neházela klacky pod nohy“.