Zlato zabavené v kauze Nagyová chce zpátky Janouškův obchodní partner

U Městského soudu v Praze začal 16. července soud s lobbistou Romanem Janouškem (na snímku), který je obviněn v souvislosti s loňskou dopravní nehodou z pokusu o vraždu a z ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až 18 let odnětí svobody.

U Městského soudu v Praze začal 16. července soud s lobbistou Romanem Janouškem (na snímku), který je obviněn v souvislosti s loňskou dopravní nehodou z pokusu o vraždu a z ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až 18 let odnětí svobody. Zdroj: ctk

K části zlata zabaveného policisty v kauze kolem exšéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové se přihlásil podnikatel Luboš Pašek, obchodní partner lobbisty Romana Janouška. Pašek, který figuroval ve firmách Chambon či Kardio Port napojených na zdravotnické zakázky, požaduje navrácení zlatých cihel a žaluje český stát o náhradu škody.

„Klient investiční zlato nakoupil z řádně vydělaných a zdaněných peněz od certifikovaného obchodníka. Měl ho naprosto transparentně uloženo v české bance na své jméno,“ řekl deníku Právo Paškův právní zástupce Prokop Beneš.

Vyšetřovatelé během červnového obřího zátahu zajistili v bankách a kancelářích 150 miliónů korun a desítky kilogramů zlata. Doposud se nevědělo, komu zabavená aktiva patřila. Kolik si ze zabaveného zlata nárokuje Luboš Pašek, advokát dle Práva neupřesnil, řádově se jedná milionové hodnoty.

Beneš Paškovým jménem ve čtvrtek podal žalobu proti České republice k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 a stížnost adresoval i ministerstvu spravedlnosti. Žaloba může být projednána až poté, co ministerstvo ve správním řízení Paškově žádosti o vydání věcí půl roku nevyhoví.

Právník považuje zabavení zlata a dalších osobních věcí svého klienta za nezákonné, stejně jako domovní prohlídky, při nichž policie prohledala Paškův dům v Mělníku a kancelář v pražské Galerii Myšák. Pašek prý podal první žádost o vydání věcí už 17. června a od té doby ji ještě dvakrát zopakoval.

Deník uvádí, že podle Beneše kriminalisté nemohli mít v ruce operativní poznatky, které by dávaly klienta do souvislosti s osobami a věcmi uvedenými v příkazech k domovním prohlídkám. Navíc soudce, který prohlídky povolil, prý nemohl mít ani dost času, aby žádosti posoudil.

Už jen společenské kontakty

Luboš Pašek se dle advokáta svými vztahy s Janouškem netají. „V minulosti byl jedním z řádově desítek jeho obchodních partnerů. Jejich spolupráce ale skončila zhruba před dvěma lety,“ upřesnil Beneš. Na společenské úrovni prý Pašek kontakty s Janouškem neukončil ani později.

Pašek spolu s podnikatelem Petrem Ullrichem založil v roce 2007 společnost Chambon, která později uzavřela s několika zdravotními pojišťovnami lukrativní smlouvy na proplácení genetických krevních testů. Jen od VZP dostávala ročně zhruba 100 milionů korun. Média již dříve spekulovala, že firmu vlastněnou přes anonymní akcie ve skutečnosti ovládá Janoušek.

Luboš Pašek vedl i kladenskou společnost Kardio Port s anonymními vlastníky. Firma v roce 2010 získala zakázku za 1,8 miliardy korun na dodávku zdravotnického materiálu pro IKEM, ačkoli tehdy neměla žádné zaměstnance ani velké zkušenosti z oboru. Podmínky pro účast v tendru splnila jen proto, že se spojila s jinými dodavateli. Detaily smlouvy IKEM dodnes tají.

Nový porcovací nůž na miliardy

Zdravotnický otloukánek