Zlínskému kraji bude vládnout koalice KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS, povede ji Jiří Čunek

Jiří Čunek

Jiří Čunek Zdroj: E15

niciátor petice proti vládě komunistů v kraji Radek Hegmon (vpravo) a lídr lidovců Jiří Čunek na ustavujícím zasedání nově zvoleného zastupitelstva Zlínského kraje 8. listopadu ve Zlíně.
Jiří Čunek (KDU-ČSL) - senátor
Jiří Čunek
Krajské a senátní volby 2012
Krajské a senátní volby 2012
14
Fotogalerie

Ve Zlínském kraji bude vládnout koalice KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS, hejtmanem bude krajský lídr lidovců, senátor a starosta Vsetína Jiří Čunek. Lidovci obsadí čtyři křesla v radě včetně hejtmana, ANO a STAN po dvou a ODS jedno. 

Strany dnes ve Vsetíně podepsaly memorandum o dohodě na koalici, koaliční smlouva by měla být podepsána za týden. Koalice bude mít v zastupitelstvu 29 z 45 křesel.

"Jasně říkáme, že tyto čtyři strany budou v koalici. Máme všechny ostatní věci v zásadě dojednány, ale přece jenom jsou tam nějaké nuance, kvůli kterým jsme vás nechtěli napínat. Takže jsme podepsali memorandum, že tyto strany jednají už o závěrečném konečném složení už ani ne rady, ale také výborů a podobně. Koaliční dohodu s jednotlivými jmény bychom měli podepsat příští týden," řekl novinářům Čunek.

Podle memoranda obsadí funkci hejtmana vítězní lidovci. ANO bude mít statutárního náměstka hejtmana, místa dalších dvou náměstků obsadí KDU-ČSL a STAN. Konkrétní oblasti pro jednotlivé strany ještě podle Čunka nejsou definitivně dohodnuty. KDU-ČSL je podle něj flexibilní a při jednání je schopna kolegům ustoupit. Podle Čunka ale rozdělení resortů neznamená, že radní či náměstek bude o své oblasti rozhodovat sám.

Podle krajského předsedy ANO Pavla Pustějovského bude statutárním náměstkem hejtmana pro ekonomiku zástupce hnutí Jiří Sukop. STAN do rady nepošle první dva muže kandidátky, zlínského primátora Miroslava Adámka a celorepublikového předsedu a místopředsedu Poslanecké sněmovny Petra Gazdíka. Podle Adámka je personální zastoupení STAN v radě otevřené. ODS bude v radě zastupovat lídr strany, vlčnovský starosta Jan Pijáček.

Lidovci budou mít podle dohody tři předsedy výborů zastupitelstva, ANO čtyři, STAN a ODS jednoho. Po jednom výboru by měli vést i opoziční ČSSD a hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura.

Lidovci volby vyhráli s 12 mandáty. Kromě nich v zastupitelstvu usedne osm zástupců ANO, šest zastupitelů třetí ČSSD a stejný počet za hnutí STAN, které skončilo čtvrté. Čtyři křesla obsadí KSČM i Svobodní a Soukromníci, tři zástupci ODS a dva za hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura.

Minulé čtyři roky kraj vedla levicová koalice ČSSD, KSČM a Strany práv občanů (SPO). Ve volbách propadla. ČSSD ztratila šest, komunisté pět křesel a SPO se do zastupitelstva vůbec nedostala.

Senátor a starosta Čunek byl i ministrem, teď povede Zlínský kraj

Vizitka senátora Jiřího Čunka (57), který se jako lídr kandidátky KDU-ČSL stane hejtmanem Zlínského kraje:

Datum a místo narození: 22. února 1959 ve Zlíně.

Vzdělání: absolvoval Střední odborné učiliště Napajedla (1977) a Střední průmyslovou školu strojní ve Zlíně (1982)

Současná funkce: senátor (od 2006), zastupitel Zlínského kraje (od 2012), starosta Vsetína (od 2014)

Praxe: automechanik ve společnosti Pozemní stavby Zlín (1977 až 1982), bezpečnostní technik ve Zbrojovce Vsetín (1982 až 1993), vedoucí bezpečnosti práce ve společnosti Zbrojovka Vsetín Indet (1993 až 1997), kromě toho působil v řídících orgánech firem ZEVETA a.s. a Bojkovice a AVERA, s.r.o., Vsetín

Politická kariéra: od roku 1990 člen KDU-ČSL, od roku 1994 člen zastupitelstva Vsetína, místostarosta Vsetína (prosinec 1994 až březen 1995), starosta Vsetína (listopad 1998 až prosinec 2006, znovu od prosince 2014), člen zastupitelstva Zlínského kraje (2000 až 2008 a znovu od 2012), od října 2006 senátor za obvod č. 77 - Vsetín; předseda KDU-ČSL (prosinec 2006 až květen 2009); od ledna do listopadu 2007 ministr pro místní rozvoj a první místopředseda vlády, do úřadu se znovu vrátil 2. dubna 2008, skončil 23. ledna 2009

Rodina: od roku 1982 ženatý, manželka Pavla je zubní lékařkou, mají čtyři dcery

Ostatní:

- Od konce roku 2006 byl Čunek vyšetřován kvůli korupci, byl podezřelý z toho, že jako vsetínský starosta přijal v roce 2002 půlmilionový úplatek. Kauzu ale státní zastupitelství na podzim 2007 nadvakrát odložilo. V roce 2009 pak Nejvyšší soud konstatoval (již ale bez vlivu na samotný případ), že při vyšetřování údajné Čunkovy korupce byl porušen zákon.

- Kvůli této kauze se Čunek dostal do ostrého sporu se svou někdejší sekretářkou Marcelou Urbanovou, která byla hlavní svědkyní proti němu a Čunek ji mimo jiné označil za lhářku. Žena jej žalovala u soudu a kromě omluvy žádala i desetimilionové odškodné. Soudy Urbanové nakonec přiznaly 80.000 korun a uložily Čunkovi, aby se omluvil.

- Kontroverzní jsou také Čunkovy postoje a výroky k romské problematice. Velké protesty si vysloužil postup vsetínské radnice, která před deseti lety pod jeho vedením vystěhovala z centra města část místních Romů na okraj Vsetína, ale i do vzdálených okresů.

- Vlnu nevole pak vyvolal jeho výrok v deníku Blesk v březnu 2007. Čunek na dotaz čtenáře, zda dostanou podporu od státu i jiní občané než Romové, uvedl: "To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a řeknou - on je chudák." Za tato slova se lidovecký předseda nakonec omluvil s tím, že vyjádření bylo vytrženo z kontextu a bylo nepochopeno.

- Čunek byl podezřelý i z toho, že v 90. letech pobíral od státu sociální dávky a příspěvky na bydlení, ačkoliv v té době uložil do bank celkem 3,5 milionu korun. Tuto kauzu odložila policie koncem ledna 2009 s tím, že se neprokázalo, že Čunek zamlčel příjmy důležité pro přiznání sociálních dávek.