Známý výrobce radarů ERA dokončil vývojové centrum za čtvrt miliardy

Viktor Sotona, ředitel firmy ERA

Viktor Sotona, ředitel firmy ERA Zdroj: ČTK

Pasivní radiolokátor Věra
Společnost Omnipol koupila stoprocentní podíl ve firmě ERA Pardubice, která vyrábí pasivní radiolokátory Věra. ERA Pardubice byla dceřinou společností americké firmy SRA International.  Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Omnipol patří mezi největší tuzemské obchodníky s vojenskou a leteckou technikou.
Získání technologií pasivního radiolokátoru Věramá významně přispět k dosažení vize Omnipolu stát se předním světovým dodavatelem civilních a vojenských sledovacích systémů
sídlo firmy ERA
5
Fotogalerie

Pardubický výrobce pasivních radarů a letových systémů ERA dokončil své nové sídlo a vývojové centrum. Podle generálního ředitele Viktora Sotony je to kolektivní dílo, na kterém architekti spolupracovali se zaměstnanci a domlouvali se na detailech stavby.

Stavba začala v létě 2015 a trvala 18 měsíců. Letos v lednu se zaměstnanci do sídla přestěhovali. "Více než 20 let jsme byli v pronájmu. Nyní máme důstojné sídlo. Jenom rok jsme se společně s architekty ptali našich pracovníků, jak objekt vybavit," uvedl ředitel.

Firma v roce 2013 oslovila deset architektonických týmů, nakonec vybrala projekt architektů Jiřího Bízy, Ondřeje Hilského a Pavla Táborského. Budovu pojali jako dobře navržený byt, aby se v něm lidé cítili pohodlně. Kromě kanceláří mají zaměstnanci například k dispozici relaxační místnosti s gaučem nebo posilovnu.

Prosklená budova má čtyři nadzemní podlaží a členitý půdorys ve tvaru vločky, který rozděluje stavbu na drobnější objemy a nabízí průhledy na venkovní zelená zákoutí. Vnitřní prostor má centrální schodišťovou halu osvětlenou střešními světlíky.

Dům byl založen do hloubky 15 metrů pomocí hlubokých pilotů, které jsou vetknuté do skalního podloží. Nejvyšším bodem stavby je na střeše stožár s výtahem pro testování antén.

Sídlo firmy disponuje řadou designových zajímavostí. Zátěžové koberce s dekorem jsou zhotovené z použitých rybářských sítí, některé stěny pokrývá drásaný labradorit z Angoly. V jedné místnosti je karbonový stůl a v další jsou zase ručně vyráběná bílá svítidla ve tvaru rozmáchlých ptačích křídel, z nichž každé má originální tvar.

ERA zaměstnává 400 lidí - 300 z nich pracuje přímo v Pardubicích a ostatní na pobočkách v Praze, Brně nebo Liptovském Mikuláši. Firma tak reaguje na nedostatek technicky vzdělaných pracovníků v regionu svého působiště.

Radarové systémy dodává civilnímu i vojenskému sektoru. Zákazníky má v 61 zemích světa na pěti kontentech. Například letecké civilní systémy instaluje na samotných letištích, ale zároveň kontrolují letový provoz i na mnohem větší ploše. V Namibii, která má rozlohu zhruba jako Německo a Francie dohromady, hlídají celou zemi.

ERA je také výrobcem vojenského radiolokátoru Věra. Jeho předchůdci nesli název Tamara, Ramona a Kopáč. Věra je jako pasivní radiolokátor pro letadla neviditelná, nevysílá žádné signály. Dokáže sledovat až 250 letounů najednou a určit jejich typ.

Výroba je jen minimálně automatizovaná, všechny díly pro výslednou zakázku sestavují dělníci na míru podle objednávky. Výzkum a vývoj hardwaru i softwaru mají na starosti firemní vývojáři, kteří ve společnosti převažují. Jedna zakázka až po kompletní instalaci trvá rok až dva, u vojenských kontraktů i déle.