Zneužití olympijské symboliky ubývá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: london2012.com

I před letošními hrami se objevují případy zneužití olympijských symbolů, ale oproti předchozím ročníkům jich ubylo. Někdy to však bývají bizarní případy. Například restaurace Prague Beer Museum použila olympijské kruhy na facebookové pozvánce na své Pivní hry, jež pořádá společně s bývalou hvězdou tuzemského pornoprůmyslu Robertem Rosenbergem.

Licenci na použití symbolů ale podle mluvčího Českého olympijského výboru (ČOV) Alexandra Klimenta restaurace nemá. „Jedná se o hrubé porušení zákona a zjevné parazitování na olympijské symbolice. Záležitost jsme předali naší advokátní kanceláři a zahájíme právní kroky. Požadujeme okamžité zastavení aktivit spojených s olympijskou symbolikou,“ řekl deníku E15 Kliment. Nevyloučil ani vymáhání pokuty a náhrady škody, která olympijskému hnutí vzniká.

Olympijská symbolika zahrnuje mimo jiné symbol pěti barevných kruhů a vlajku, heslo, pochodeň, hymnu a výrazy „olympijský“ a „olympiáda“. Symbolika je v Česku chráněna i zákonem. Olympijské hnutí se důsledně snaží potírat zejména aktivitu komerčních subjektů, které nemají na využití symbolů licenci, a přesto se pokoušejí využít významu her pro vlastní prospěch. V minulosti to byl například případ některých prodejních řetězců s elektronikou, které neoprávněně použily symbol pěti kruhů či fotografie sportovců z olympiád.

Předražené londýnské hotely zejí před olympiádou prázdnotou

Patrně nejznámějším případem v Česku byl spor ČOV a Budvaru, který před zimními hrami v Turíně v roce 2006 uspořádal reklamní akci nazvanou „hokejiáda“, v níž se objevila i stylizovaná pochodeň. Vrchní soud v Praze nakonec loni v březnu rozhodl, že pivovar musí zaplatit pokutu dva a čtvrt milionu korun a veřejně se omluvit.

Licenci k olympijským symbolům ale mají partneři ČOV, přičemž smlouvy jsou většinou dlouhodobé na čtyři a více let. „Naši partneři přispívají českému sportu stovkami milionů korun za olympijský cyklus. Proto je nutné ochránit jejich práva. V poslední době úmyslného porušování ochrany symbolik ubývá, tento případ (PBM) je spíše výjimkou,“ podotkl Kliment.