Zvýšení DPH se projevilo: zboží zdražuje rychleji

Obchodní řetězce budou více dbát na kvalitu potravin.

Obchodní řetězce budou více dbát na kvalitu potravin. Zdroj: Profimedia

Spotřebitelé si za zboží v lednu proti prosinci připlatili, konkrétně v průměru o 1,3 procenta. „Ceny tlačila vzhůru především vyšší DPH, která zasáhla téměř všechno spotřební zboží a služby. Dalším v pořadí byly lednové úpravy cen spojených s bydlením – nájemným počínaje, energiemi a vodou konče,“ komentoval to Petr Dufek z ČSOB. Meziroční inflace zpomalila na 1,9 procenta z prosincových 2,4 procenta. Analytici odhadovali meziroční pokles inflace v průměru na 2,1 procenta.

Samotné zvýšení DPH se podle Českého statistického úřadu na celkovém meziměsíčním růstu inflace podepsalo 0,8 procentním bodem. Analytici upozorňují, že brzdou pro rychlejší růst cen na českém trhu je už delší dobu slabá spotřebitelská poptávka. Proti inflaci hraje také sílící konkurence internetových obchodů a jejich stále větší obliba.

„Prostor pro zdražování zboží je tak i v letošním roce jen velmi omezený. Zvlášť když nepředpokládáme žádné viditelnější zlepšení finanční situace domácností, které by je popohnalo utrácet,“ shrnul to Dufek.

inflaceinflace | CSU

Meziměsíčně v lednu vzrostly ceny nájemného, dále ceny vodného a stočného. Stouply i ceny elektřiny, plynu a tepla. Zdražila také většina druhů potravin, nejvíce zelenina, ovoce, pečivo, vejce, mléko a jogurty. Vyšší byly ceny lihovin, vína a piva. V dopravě vzrostly ceny pohonných hmot. Dráže vyšly rovněž telefonické služby.

Poklesly naopak ceny oděvů a obuvi. Vlivem akčních slev se snížily ceny nářadí, nástrojů a potřeb pro dům a zahradu.

„Lednová inflace nastavila laťku pro zbytek letošního roku. Je tak evidentní, že se inflace bude pohybovat v těsné blízkosti cíle ČNB. Centrální banka tak může hladce pokračovat ve své vyčkávací politice a držet úrokové sazby takřka na nule,“ uzavřel Dufek.