Zvýšený nápor na psychiku nyní vnímá 69 procent zaměstnanců

Psychické zdraví

Psychické zdraví Zdroj: ČTK

Na 30 procent z nich doléhají zejména finanční problémy v souvislosti s růstem cen energií, inflací a všeobecným zdražováním. Celkem 24 procent uvedlo, že nejvíce jejich psychiku poznamenala pandemie a na 15 procent odpovídajících nejvíce doléhá válečný konflikt na Ukrajině. Vyplývá to z květnové ankety portálu Profesia.cz mezi 840 respondenty.

Na 15 procent zaměstnanců nehodnotí tyto vlivy jako zásadní a 16 procent z nich nápor na psychiku nepociťuje.

"Již více než dva roky čelíme událostem a problémům, které mají negativní vliv na kvalitu života. Pandemie, růst cen energií a pohonných hmot, válečný konflikt a výrazný růst inflace jsou faktory, které nemůžeme příliš ovlivnit. Ty narušují běžné fungování lidí, kteří pociťují nejistotu, nespokojenost, vztek a obavy," uvedl Michal Novák z Profesie.

Dlouhodobý a stupňující se psychický tlak vede v ČR k významnému nárůstu výskytu duševních poruch. Podle informací Národního ústavu duševního zdraví v souvislosti s pandemií covid-19 vzrostl výskyt duševních onemocnění u dospělé populace ČR na téměř 30 procent.

Duševní nemoci jsou pak po nemocech pohybového aparátu druhou nejčastější zdravotní příčinou ztráty zaměstnání, dodal Martin Steiner z pojišťovny BNP Paribas Cardif.