Budou mít důchodci nižší doplatky na léky?

Levnější léky pro lidi nad 65 let, to plánuje ministr zdravotnictví. (ilustrační foto)

Levnější léky pro lidi nad 65 let, to plánuje ministr zdravotnictví. (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Senioři jsou k infekcím náchylnější.
...
3
Fotogalerie

Valorizace důchodů by se do voleb mohly dočkat změn. Ty by chtěl prosadit premiér Sobotka. Důchody by se zvyšovaly podle poloviny růstu mezd namísto momentální třetiny a podle speciální seniorské inflace. Návrh již prošel sněmovnou. Navíc chce premiér i nižší doplatky za léky. 

V současné době jsou senioři nad 65 let věku chráněni ochranným limitem 2 500 korun na započitatelné doplatky za léky. To znamená, že když součet uhrazených započitatelných doplatků na léky v kalendářním roce překročí tento ochranný limit, zdravotní pojišťovna vrátí pojištěnci peníze, které zaplatil na započitatelných doplatcích nad tento limit.

To samé platí pro osoby mladší 18 let. Podle sobotky by se ale hranice u penzistů měla výrazně snížit.

„Senioři do 69 let by neplatili za léky více než tisíc korun ročně a lidé nad 70 let více než 500 korun ročně. To jsou ochranné limity léků na recept. Myslím, že bychom do konce volebního období mohli tuto legislativní změnu schválit,“ uvedl předseda ČSSD na sjezdu Rady seniorů.

Navyšování důchodů

Pokud změny projdou, budou se důchody moct navyšovat o více než 500 korun měsíčně. „Průměrný penzista musí vynakládat 80 procent svého důchodu na uspokojení základních životních potřeb. Máme tady ještě hodně co zlepšovat,“ řekl předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

Rada důchodců zároveň požaduje zvýšení takzvaného minimálního starobního důchodu na úroveň trojnásobku životního minima.

Podle důchodové komise by byl garantovaný důchod ochranou před pádem do důchodu. Tou je ohroženo 8 procent důchodců. Podle minulých představ komise by minimální důchod měl být 8500 korun.

V případě, že by seniorům vyšel důchod nižší, do této částky by jim byl doplacen. Stát by to stálo asi o 4,7 miliardy navíc.