Byty jsou nejméně dostupné v Královéhradeckém kraji, ukázal průzkum

Vizualizace projektu Nové Chabry developerské společnosti Star Group-

Vizualizace projektu Nové Chabry developerské společnosti Star Group- Zdroj: Star Group

Dostupnost bydlení vnímají nejhůře obyvatelé Královéhradeckého kraje. Podle nabídky ji jako špatnou hodnotí 71 procent, podle ceny 76 procent. V průměru za Českou republiku ji podle nabídky vnímá negativně 43 procent lidí, podle ceny 58 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu stavební spořitelny a hypoteční banky Wüstenrot.

Podle nabídky se za Královéhradeckým krajem umístil Liberecký kraj, kde ji za špatnou považovalo 57 procent lidí. Následovaly Zlínský (53 procent) a Plzeňský kraj (48 procent). Nejméně to bylo na Vysočině s 23 procenty.

Z hlediska ceny těsně za Královéhradeckem následují Praha a Středočeský kraj, kde bydlení označilo za špatně dostupné 75 procent lidí. Následovaly Karlovarský (73 procent) a Jihomoravský kraj (71 procent). Nejmenší podíl nespokojených lidí byl stejně jako v případě nabídky na Vysočině (31 procent).

Průzkum zjišťoval spokojenost s nabídkou a cenou bydlení u těch, kteří se chtějí stěhovat. Bylo jich 42 procent. Tři čtvrtiny z nich by preferovaly vlastní bydlení. Jako nejčastější důvody stěhování respondenti uvedli touhu po klidnější lokalitě, větším bytě nebo kratší vzdálenost do práce.

Podle údajů Českého statistického úřadu se loni v Česku začalo stavět 32 438 nových bytů nebo rodinných domů, meziročně téměř o čtvrtinu více. Na 1000 obyvatel připadalo 3,04 bytu. Nejvíce to bylo v Praze (4,39 bytu) a Středočeském kraji (4,23 bytu). Královéhradecký kraj skončil na 11. místě s průměrem 2,47 bytu na 1000 obyvatel. Nejméně to bylo v Ústeckém kraji (1,11 bytu).

Podle posledních dostupných údajů poradenské společnosti Deloitte stouply na konci pololetí loňského roku ceny prodaných bytů v Česku meziročně v průměru o desetinu na 60 700 korun za metr čtvereční. Za poslední čtyři roky se ceny zvýšily téměř o polovinu. Nejdražší byla Praha (84 200 korun), Hradec Králové byl čtvrtý nejdražší (42 700 korun). Nejnižší ceny byly v Ústí nad Labem, kde se dal metr čtvereční bytu pořídit v průměru za 17 000 korun.