Ceny pronájmů v roce 2018 porostou, vlastní bydlení bude pro mnohé luxus

Činžovní domy na Senovážném náměstí v Praze.

Činžovní domy na Senovážném náměstí v Praze. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Nárůst cen nájemného mezi lety 2016/2017
Ilustrační foto
Olšanská ulice v Praze 3. Nemovitosti vpravo patří od léta 2017 developerovi Central Group.
Parková čtvrť od developera Central Group, která vznikne v severní části Nákladového Nádraží Žižkov. Vizualizace části od architektonického studia ADNS.
Němečtí ochránci zvířat z organizace PETA říkají, že vedra pražským koním nesvědčí. Čeští chovatelé oponují. (Ilustrační snímek)
18
Fotogalerie

V lepším případě stagnace, v tom horším růst cen pronájmů. To je letošní perspektiva dle IdeálníhoNájemce.cz. Poptávka převedším v Praze a v Brně převyšuje nabídku a tak lze letos očekávat zdražování. A bude hůř, vlastní bydlení totiž není kvůli přísnějším hypotékám pro každého.

Podle odborníků není pravděpodobné, že by nájemné letos klesalo. Naopak očekávaná je stagnace nebo mírný růst cen za pronájmy. Ve velkých městech, jakými jsou Praha nebo Brno, bude přetrvávat situace jako doposud. Poptávka po bydlení tady totiž stále převyšuje nabídku, a to především v menších dispozicích (2+kk), které jsou často vyhledávány mladými lidmi.

Meziroční nárůst nájemného v roce 2017 se nejčastěji pohyboval v jednotkách procent. Extrémním případem je město Znojmo, kde v byctech 4+1 pocítili nájemníci stoprocentní nárůst. O polovinu původní ceny si připlatili zase ve vyškovském 4+1.

Ceny nájemného se zvedly nejvýrazněji právě u čtyřpokojových bytů, průměrně jde až o 26 procent. U dispozic 2+kk a 3+kk se navýšení pohybuje průměrně mezi sedmi a dvanácti procenty.

V Praze si nájemníci v bytech 2+kk připlatili oproti roku 2016 až o 2 000 korun, v případě 3+kk až o 2 500 korun. V Brně se navýšení u těchto dispozic pohybovalo kolem tisícikoruny. V některých městech ale naopak nájmy během loňského roku klesaly. Například v Ostravě o celá 3 procenta u dvoupokojových bytů a v Plzni až o 15 procent u čtyřpokojových bytů (4+kk).

Lidí bydlících v pronájmu bude přibývat

Počet lidí, kteří se rozhodnou hledat místo koupě pronájem, bude růst, predikuje IdeálníNájemce.cz. Na vině je zdlouhavé vyřizování povolení na úřadech a zastaralost územních plánů, což je častý argument developerů pro to, aby mohli vyšroubovat ceny do závratných výšin.

Zpřísňují ale i podmínky pro získání hypotéky. Jde například o dlouhodobý růst úrokové sazby a nutnost mít pětinu kupní ceny nemovitosti (přesněji odhadní ceny) k zaplacení. V Praze tak zájemci o koupi bytu musejí mít k dispozici až milion korun.