Ceny starších bytů ve velkých městech v říjnu vzrostly

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael / E15

Realitní makléř
2
Fotogalerie

Ceny starších bytů ve velkých městech Česka v říjnu poměrně výrazně vzrostly, nejvíce v Ostravě (o 23 procent) a v Liberci (o 16,9 procenta). V Praze mimo centrum ceny meziročně stouply o 13 procent, v Českých Budějovicích o 15 procent a v Brně o 16,2 procenta. Vyplývá to z údajů realitní sítě Century 21.

Podle provozního ředitele Century 21 Tomáše Jelínka byty v dobrém stavu zdražují celorepublikově v průměru zhruba o desetinu. Ve velkých městech je to však více. "Zde pozorujeme úbytek nabídek, protože lidé zatím s prodeji vyčkávají. Klesající nabídka žene ceny nahoru. Zájem o koupi nemovitostí je naopak stále veliký, což podporují i nízké úrokové sazby hypoték," uvedl Jelínek.

Podle údajů Fincentra Hypoindexu průměrná úroková sazba hypoték v říjnu klesla na 2,02 procenta ze zářijových 2,07 procenta. Sazba se snížila sedmý měsíc v řadě, tak nízko byla naposledy v březnu 2017. Říjen se s objemem poskytnutých hypoték 25,214 miliardy korun stal druhým nejúspěšnějším měsícem v historii Hypoindexu.

Nejvyšší ceny v pěti porovnávaných městech jsou v Praze, kde jsou k dispozici údaje za byty mimo centrum. Starší byty se zde v říjnu prodávaly v průměru za 94 308 korun za metr čtvereční. Následovaly Brno (74 539 korun), České Budějovice (50 300 korun), Liberec (47 636 korun) a Ostrava (33 987 korun).

Podle Jelínka se trh v průběhu roku nevyvíjel lineárně. "Při první uzávěře ekonomiky v dubnu se trh v podstatě zastavil. Naopak po uvolnění jsme pozorovali velké nárůsty počtu transakcí. Současná situace je obecně velmi nepředvídatelná," dodal Jelínek.

Zdražování bytů v největších městech Česka v poslední době potvrzují také data společnosti FérMakléři.cz. Podle ní ceny meziročně nejvíce stouply v Hradci Králové (o 22,1 procenta), Ostravě (o 21,8 procenta) a Ústí nad Labem (o 20,6 procenta). Nejdražší byty byly v Praze s průměrnou cenou 105 307 korun za metr čtvereční, nejlevnější v Ústí nad Labem s cenou 26 163 korun za metr čtvereční.