Garáže jsou zlatý důl. Hlavně v Praze

.

. Zdroj: LOMAX

Ilustrační foto
Ilustrační foto
.
4
Fotogalerie

Starou garáž můžete v Praze prodat i za půl milionu. Za poslední tři roky se ceny garáží v hlavním městě až zdvojnásobily. A to nemáme na mysli pěkné zděné domky, ale staré kóje poblíž panelových sídlišť, které byly vystavěny za dob minulého režimu. Poptávka po nich převyšuje nabídku. Podobné je to nejen v Brně, ale i ve většině menších měst.

Typické řady s garážemi za komunismu vznikaly v blízkosti sídlišť po celé republice. I dnes většinou stojí na městských nebo obecních pozemcích, občas na pozemcích restituentů. Proč je o tyto zamykatelné kóje takový zájem? Hlavním důvodem je problematické parkování ve městech. Lidé ale nechtějí garáž jen na parkování auta, ale i na uskladnění věcí, které se jim nevejdou do bytů, například jízdní kola nebo lyžařské vybavení.

Na pražském trhu je nedostatek garáží velmi výrazný. „Téměř každá rodina dnes vlastní dvě auta a k tomu je třeba připočíst zavádění parkovacích zón. Poptávka po garážích a parkovacích stáních v poslední době výrazně roste a s ní i jejich ceny,“ říká k tomu Jan Martina z pražské pobočky společnosti M&M Reality.

Konkrétní příklad

Stará garáž v oblasti okolo Budějovické ulice na Praze 4 se před třemi lety prodávala za 250 000 korun, dnes je možné ji prodat za půl milionu. Alternativou k těmto starým garážím mohou být podzemní parkovací stání. I za ně si ale zaplatíte. V Praze je to rovněž 200 až 500 tisíc korun. Podle toho, kde projekt vyrůstá, zda takzvaně na zelené louce, v původní zástavbě, či dokonce v historickém centru města, kde je komplikované vybudovat podzemní prostory. Nejčastěji se pak cena garážových stání v nových developerských projektech v Praze pohybuje v rozmezí od 300 do 400 tisíc korun.

V moravské metropoli je to stejné

„V Brně je silná poptávka po garážích, zájem kupců vůbec neupadá, naopak. Cena starších garáží se v závislosti na velikosti a lokalitě pohybuje v rozmezí od 350 do 450 000 korun. Moderní variantou je pouze vlastní místo ve společné garáži v novém bytovém domě. Ceny těchto parkovacích míst se pohybují okolo 350 tisíc korun,“ popisuje brněnská realitní makléřka Jarmila Odehnalová.

Problematické parkování, nedostatek garáží na prodej a s ním související růst cen sledují také makléři v jiných městech republiky.