Novostavby musí být o pětinu úpornější, podraží proto o 10 procent

SPCG v posledních třech letech začala instalovat solární elektrárny na střechy budov, aby pokrývaly část jejich denní spotřeby

SPCG v posledních třech letech začala instalovat solární elektrárny na střechy budov, aby pokrývaly část jejich denní spotřeby Zdroj: SPCG

Ilustrační foto
Evropská unie
Satelitní město
Rodinný dům
Rodinný dům
8
Fotogalerie

Nový předpis začne platit od ledna 2020, přísnějším normám by nevyhověla třetina stávajících domů.

Nové domy musí být podle nové normy ekologičtější. „Příští rok už bude možné stavět jen budovy v energetické třídě B a výš. Jen pro srovnání, každá třetí dokončená novostavba z loňského roku by od ledna 2020 podle nových pravidel neobstála,“ říká Jakub Jiříček ze společnosti Schneider Electric, expert na řízení energií v budovách.

Co to znamená? Dům si musí elektřinu vyrobit sám ze slunce nebo pomocí tepelného čerpadla, což prodraží novostavby zhruba o deset procent. V řeči peněz o 500 tisíc až jeden milion korun.

Podle usnesení Evropské komise, která s direktivou přišla, je cílem nové normy snížit spotřebu primární energie v domácnostech o pětinu.

V praxi by spotřeba energie z neobnovitelných zdrojů potřebná pro provoz budovy neměla přesáhnout 160 kilowatthodin na metr čtvereční ročně, jde tedy až o 20 procentní pokles.