Průměrný nájem v Praze do října vzrostl o 8,5 procenta na 345 korun za metr čtvereční

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Byty
Byty
Byty
Byty
13
Fotogalerie

Průměrné nájemné bez poplatků v Praze ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostlo o 8,5 procenta na 345 korun za metr čtvereční. Za poslední dva roky stouplo téměř o čtvrtinu. Nejvíce se za poslední rok zvýšilo v Praze 9. V mimopražských regionech je nájemné v průměru zhruba poloviční, přičemž nejvyšší je v Jihomoravském kraji. Vyplývá to z aktuálních údajů developerské společnosti Trigema.

„Špatná situace na pražském bytovém trhu, kdy na schválení už několik let čekají stovky připravovaných projektů s desetitisíci nových bytů, se odráží i v situaci na trhu s nájemním a starším bydlením. Na druhou stranu nabídka takových bytů za poslední dva roky spíše klesá. Důvodem je především to, že poptávka po jakémkoliv bydlení v Praze nyní výrazně převyšuje nabídku,“ uvedl předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

Nejdražší nájmy jsou v centru Prahy, v Praze 1 činí v průměru 419 korun za metr čtvereční měsíčně, v Praze 2 je to 378 korun. Maximální nájem za jeden byt v centru Prahy je 150 000 měsíčně. Naopak nejlevnější jsou okrajové části Praha 10 (291 korun za metr čtvereční) a Praha 4 (292 korun).

Meziročně se nejvíce zvýšilo nájemné v Praze 9 (o 12,2 procenta), následuje Praha 7 (o 10,9 procenta). Naopak v centru Prahy nájemné nepatrně zlevnilo. Lepší vypovídající hodnotu, než průměrný nájem má jeho medián, tedy střední hodnota, která je očištěná od extrémně nízkých a vysokých hodnot. V Praze ve třetím čtvrtletí medián činil 326 korun za metr čtvereční, meziročně se zvýšil o devět procent. Medián v poslední době zhruba kopíruje křivku průměru.

Průměrná velikost pronajímaného bytu v Praze je zhruba 78 metrů čtverečních. Nejčastěji se pronajímají byty s dispozicemi 2+KK (necelých 30 procent), necelá čtvrtina připadá na 4+KK, pětinu tvoří 3+KK. Podíl jednopokojových bytů činí 14 procent.

Mimo hlavní město je nejdražší nájemné v Jihomoravském kraji (256 korun za metr čtvereční měsíčně), který reprezentuje hlavně Brno. Následují Středočeský kraj (207 korun) a Olomoucký kraj (204 korun). Nejlevnější zůstávají Ústecký (146 korun) a Moravskoslezský kraj (158 korun).

Nejvíce se nájemné meziročně zvýšilo na jižní Moravě (o 12,3 procenta), v Libereckém kraji (o 10,6 procenta) a na Vysočině (o 10,2 procenta). Naopak v Karlovarském kraji se snížilo o 12,8 procenta, ve Zlínském kraji o 11,2 procenta).

„Do budoucna lze očekávat, že mohou nájmy růst hlavně v Praze. Pomalý a komplikovaný proces povolování nových bytových projektů zde totiž způsobuje, že se cenově dostupné byty rychle vyprodávají a zájemcům pak nezbývá nic jiného, než aby svoji bytovou situaci řešili buď koupí staršího bytu, nebo prostřednictvím nájemního bydlení,“ doplnil Soural. V prvním případě jsou tak podle něj ale mnohdy nuceni investovat do nemovitosti, která není dostatečně kvalitní, ve druhém pak dávají vlastní peníze do něčeho, co jim ve skutečnosti ani nepatří.