Průzkum: Finanční cíle Čechů pro rok 2021

Bankovky

Bankovky Zdroj: profimedia.cz

Češi do roku 2021 vstupují s předsevzetím omezit své výdaje a zvýšit úspory. Pokud budou mít nějaké finance navíc, tak je vloží na běžné nebo spořicí účty. Využijí ale i podílové fondy. Vyplynulo to z průzkumu Equa bank.

Přes polovinu Čechů má obavy, jak to v letošním roce finančně zvládne. 53 procent dotázaných uvedlo, že současná situace způsobená pandemií a jejím dopadem na ekonomiku v nich vyvolává strach, že se finanční situace rodiny v nadcházejícím roce ještě zhorší. Pouze 6 procent Čechů věří ve zlepšení finanční situace. Ostatní doufají, že současný stav na ně nebude mít žádný vliv.

Omezujeme výdaje a spoříme

Pouze 20 procent Čechů se omezovat nechystá. 14 procent své výdaje letos v porovnání s rokem 2020 neomezí z prostého důvodu – už to více nejde. 40 procent zredukuje výdaje na dovolenou. 37 procent chce omezit peníze vydané na rekonstrukce, nákupy elektroniky, vozu. Další dotázaní se budou méně stravovat v restauracích, nebudou tolik vydávat za sport, kulturu, nebo volnočasové aktivity. Více šetřit, protože nemají obavy ze zhoršení své finanční situace v roce 2021, se nechystá jen 13 procent Čechů.

„Růst zájmu o spořicí a investiční produkty vidíme i u našich klientů. Objem depozit se meziročně ke konci roku 2020 zvýšil o 16 procent. Objem investic, které klienti směřovali do podílových fondů, které nabízíme, pak vzrostl o 102 procent,“ řekl Ondřej Hák, ředitel retailového bankovnictví Equa bank.

Bojíme se i o práci

V porovnání s předchozím rokem má větší obavy o práci 34 procent Čechů. Nečekáme ani, že by se nám zvyšovaly platy. Růst oproti roku 2020 čeká 29 procent Čechů. Pokles pak podobný počet, 27 procent. Extrémní propad očekává 6 procent, stagnaci 39 procent dotázaných.