Průzkum: Kolik stojí průměrný rodinný dům? V průměru 3,5 milionu korun

Rodinný dům

Rodinný dům Zdroj: profimedia.cz

Rodinný dům
rodinný dům (ilustrační foto)
Rodinný dům
Renta z nemovitosti
5
Fotogalerie

Úsporné domy se u nás těší velké oblibě. V roce 2017 jich bylo dokončeno 14,5 tisíc. Oproti roku 2016 to byl nárůst o 3,8 procenta. V průměru se stavělo za 3,5 milionů korun, nejvíce bylo zděných domů v energetické náročnosti třídy B.

Nejčastěji volíme nosné konstrukce ze zděných materiálů, a to z 80 procent. Před deseti lety tvořily 90 procent všech domů. Roste ale i obliba dřevostaveb. V roce 2017 jejich podíl činil 14,8 procenta. „Obytná plocha rodinných domů dokončených v roce 2017 dosahovala v průměru 92 m2. Nejčastěji se rodinné domy stavěly v dispozici 4+1, menších bylo naprosté minimum,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení stavebnictví ČSÚ.

Jak dlouho se stavělo a kolik to stálo

V průměru se jeden rodinný dům stavěl tři a půl roku. U jednotlivých domů ale můžeme najít časové rozpětí od půl roku až po desítky let.

Co se peněz týče, tak v roce 2017 bylo na výstavbu rodinných domů vynaloženo 51 mld. korun. Bylo to o 7,3 procenta více než rok předtím. Na jeden rodinný dům náklady v průměru dosáhly k 3,5 mil. korun. Nejlevněji vyšly dřevostavby – 3 mil. korun. Zděné stavby jsou sice dražší, zase se ale staví ve větší ploše. Při přepočtu na 1 m2 podlahové plochy vycházely s 21 000 korun zděné rodinné domy levněji.

Energetická náročnost

V minulém roce se nejvíce domů postavilo v energetické třídě B. Podíl rodinných domů s touto třídou dosáhl 56 procent, v roce 2010 to bylo pouze 31 procent všech domů. Tím pádem klesá zastoupení v kategorii C. Mimořádně úsporných domů, tedy v kategorii A, se v roce 2017 dokončilo šest procent. Tento podíl v čase nijak zvlášť nekolísá.