Měli získat rodinné domy za cenu velkého bytu. Kauza H-System se táhne přes dvacet let

H-System, ilustrační foto

H-System, ilustrační foto Zdroj: Foto Blesk - Michal Protivanský

H-System, ilustrační foto
H-System, ilustrační foto
H-System, ilustrační foto
4
Fotogalerie

V první půlce devadesátých let bylo projektů s rodinnými domy na klíč plno. Nejznámější z nich se teď opět dere na mediální výsluní.

I v tehdejších penězích to znělo jako nabídka snů. Rodinný dům blízko Prahy začínající na 1,5 milionu korun. „Naše výstavba je hromadná. Počítáme se čtyřmi až pěti tisíci domy, takže náklady na jejich výstavbu včetně inženýrských sítí jsou podstatně nižší, než kdybychom jich stavěli řádově desítky nebo stovky, ale izolovaných,“ vysvětloval v roce 1994 důvod nízkých cen ředitel firmy H-System Jaroslav Eliáš. Nechyběla garance dodání do dvou let či úhrada škod při porušení smlouvy.

Problémy se vyskytly v září 1997, kdy firma začala část pozemků odprodávat. Za příčiny své finanční krize označovala leccos - hospodářskou recesi, devalvaci koruny, „negativní kampaň“ ze strany konkurence nebo nezájem klientů. Naděje na vstup silného investora se nenaplnila. Na nehlídaných staveništích se začalo krást a jednomu členu vedení firmy se někdo pokusil zapálit byt.

Na přelomu tisíciletí začalo vyšetřování managamentu společnosti. Policejní a soudní kolotoč kvůli podvodu ale v případě tří členů managementu Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmy ukončila v roce 2013 amnestie prezidenta republiky. Ta se nedotkla zakladatele H-Systemu Petra Smetky, který si odseděl 12 let a z vězení odešel v roce 2016.

Státní zástupce mu mimo jiné připsal podvod za „skrytí“ vlastních pozemků před věřiteli, u parcel se totiž navzdory plombě od prokuratury za pár let v katastru objevil nový majitel. Podle prokuratury navíc Smetka podnikal s ředitelem pobočky Komerční banky Miloslavem Novákem, u něhož si zakladatel H-Systemu půjčoval.

Po pětadvaceti letech se z více než tisícovky klientů před krachem H-Systemu domů dočkalo 30 z nich a za firmou zůstaly pohledávky za více než miliardu. 130 dalších nemovitostí si pak sama dostavěla část klientů sdružených v družstvu Svatopluk, podle svého vyjádření jim to povolil tehdejší konkurzní správce Karel Kudláček. Toto tvrzení ale vyvrací soudce případu Kamil Kydalka. Pold něj Kudláček v minulosti před soudem prohlásil, že pro dostavbu sice stanovil podmínky, ty ale družstvo nikdy nesplnilo.

Jeho nástupce Josef Monsport ale vyzval obyvatele dokončených domů k jejich vyklizení, aby se mohly prodat. Z těchto peněz měli být vyplaceni i ti klienti, kteří se k investici do cizího majetku neodhodlali. Za zvýhodnění části věřitelů dostali lidé z vedení družstva podmíněné tresty. Řetězec soudních sporů vygradoval v úterý, kdy Nejvyšší soud členům družstva nařídil do měsíce své domy vyklidit.

Klienti družstva ovšem vystěhování odmítají, nacházejí zastání u mnoha politiků, včetně prezidenta Miloše Zemana, jehož někdejší poradce Miroslav Šlouf figuroval na výplatní pásce H-Systemu. „Tento rozsudek, spolu s osvobozujícím rozsudkem v kauze OKD a dalšími verdikty, vyvolává vážné pochybnosti jak o kvalitě, tak o lidskosti našeho soudního systému,“ uvedl k rozhodnutí Zeman.