Růst cen domů a bytů v Česku byl ve 2. čtvrtletí v EU šestý nejvyšší

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Meziroční růst cen domů a bytů v Česku ve druhém čtvrtletí klesl z 9,6 procenta na konci března na 8,7 procenta. Mezi zeměmi Evropské unie byl šestý nejvyšší. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V EU se ceny zvýšily v průměru o 4,2 procenta.

V porovnání s prvním čtvrtletím vzrostly v Česku ceny nemovitostí o 2,1 procenta. V prvním čtvrtletí byl v Česku meziroční růst cen nemovitostí v EU druhý nejvyšší.

"Ceny nemovitostí v České republice rostly dvakrát rychleji než v Evropské unii. V následujícím čtvrtletí by vzhledem k vývoji na hypotečním trhu mělo tempo růstu cen bytů a domů dále zvolnit," sdělil analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Podle analytika Czech Fund Lukáše Kovandy je klíčovým důvodem nadprůměrného růstu cen nemovitostí v Česku omezená nabídka bydlení při pokračující silné poptávce. "Nabídku omezuje zejména nedostatečná výstavba. To plyne z dlouhých stavebních řízení a také z toho, že stavebnictví v současnosti naráží na svá kapacitní omezení," doplnil.

V Česku rostly ceny nemovitostí v porovnání s ostatními zeměmi unie nejrychleji nepřetržitě od posledního čtvrtletí 2016 do konce třetího čtvrtletí 2017. Nejvyšší byl růst ve druhém čtvrtletí 2017, kdy domy a byty v ČR meziročně zdražily o 13,3 procenta. V porovnání s průměrem EU byl tehdy růst více než třikrát vyšší.

Ve druhém čtvrtletí vzrostly ceny domů a bytů nejvíce v Maďarsku, o 14 procent. Následovaly Lucembursko (o 11,4 procenta), Chorvatsko (o 10,4 procenta) a Portugalsko (o 10,1 procenta). "K růstu cen napomáhají v mnoha zemích EU především levné peníze, které stimulují poptávku z titulu dostupnějších hypoték. V eurozóně však nelze zapomenout ani na efekt záporných úrokových sazeb, které nutí část investorů hledat si pro zhodnocení peněz jiné alternativy," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Jednou z možností je podle něj realitní trh s jeho solidním výnosem v podobě nájemného nebo spekulace na další růst cen bydlení.

"Ve východní Evropě rostou ceny mnohem rychleji než v západní, čímž se ceny srovnávají. Až se srovnají ještě více, může zahraniční poptávka po českých bytech o něco povolit," podotkl analytik společnosti Natland Petr Bartoň.

Ceny nemovitostí ve druhém čtvrtletí meziročně klesly pouze v Itálii, a to o 0,2 procenta. "Dlouhodobé hospodářské problémy této země i nadále ústí do útlumu realitního trhu a ceny bytů zde padají už třetím rokem za sebou," dodal Dufek.