Portál Moje daně: Ministerstvo opět slibuje, že už to bude

Moje Daně

Moje Daně Zdroj: Ministerstvo financí

Moje Daně
Daně
Moje Daně
Alena Schillerová
Finanční úřad.
7
Fotogalerie

Nový portál Moje daně slibuje Ministerstvo financí už 3 roky, na konci roku 2020 to prý konečně bude.

Podávat daňová tvrzení elektronicky lze již dnes, stačí zajít na daňový portál na adrese adisepo.mfcr.cz. Ministerstvo financí (MF) ale plánuje nový hezčí portál, který má mít více funkcí a má se podobat elektronickému bankovnictví. Nový moderní portál slibuje MF poplatníkům už zhruba 3 roky.

Nový daňový portál má poplatníkům přinést lepší přehled o daňových povinnostech, přehled písemností, obsahující informace o tom, jaká podání již byla odeslána a tzv. daňový kalendář. Pomocí notifikací systém upozorní uživatele na blížící se daňové povinnosti a bude jim odesílat informace například na e-mail.

Do portálu se půjde přihlásit prostřednictvím tzv. e-identity, tedy nové občanky s čipem, dále Finanční správa jedná o možnosti využít identitu pro přihlašování do internetového bankovnictví (tzv. SONIA), čímž by se přihlašování zpřístupnilo více než 5,5 milionům uživatelů.

MF tvrdí, že design portálu bude hezčí, než ten stávající, jak ale přiznává, jasno nemá, jelikož skutečný design portálu je ve fázi přípravy a bude představen v dalších etapách přípravy projektu.