Majetek v podílových fondech stoupl. Nejvíce investujeme do smíšených fondů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl v letošním prvním pololetí o 53,4 miliardy korun na 526,3 miliardy korun. Informovala o tom Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Hodnota majetku v zahraničních fondech stoupla o 10,1 miliardy Kč, v domácích fondech o 43,3 miliardy korun. Celkem 85 procent majetku drží fyzické osoby a 15 procent právnické osoby.

"Ve druhém čtvrtletí byly favoritem investorů především fondy dluhopisové. Nárůst ovšem zaznamenaly všechny druhy fondů. Po minulém kvartálu, kdy se po recesi prudce projevil nárůst majetku u téměř všech druhů fondů, pokračuje růst již mírnějším tempem i ve druhém čtvrtletí," uvedl předseda AKAT Martin Řezáč. Pokračující příliv peněz do podílových fondů i v druhém čtvrtletí podpořilo pozitivní tržní zhodnocení. Na tomto vývoji se příznivě podepsaly vyšší úrokový výnos konzervativních investic a pokračující trend pravidelných investic, dodal.

"Investoři jen stěží mohli šlápnout vedle, protože akciové fondy doháněly propad cen z konce minulého roku. Smutní mohou být akorát dynamičtí investoři ve střední Evropě nebo nerozvinutých zemích, kde ceny akciových investic zaostávaly a dvouciferného čísla se nedočkali," řekl analytik Partners Martin Mašát.

Spokojení musí podle něj být i konzervativní investoři, kteří těží z poklesu výnosů, respektive růstu cen dluhopisů. V letošním roce nebude problém, aby výnos dluhopisových fondů pokryl s přehledem inflaci, která se pohybuje těsně pod třemi procenty. Vedle dluhopisových investic se do hledáčku investorů dostaly i fondy peněžního trhu, které vydělávají na možnosti ukládat peníze skrze Českou národní banku, dodal.

Nejvíce peněz bylo koncem června ve smíšených fondech (183,2 miliardy korun), dluhopisových fondech (136 miliard korun) a akciových fondech (113,7 miliardy korun).

Průměrný český investor vydělal v investicích do fondů za první pololetí roku 7,1 procenta. Z toho akciové fondy zaznamenaly v průměru růst o 12,1 procenta a dluhopisové 3,2 procenta, vyplývá z Indexu českého investora (CII750) společnosti Swiss Life Select a agentury Thomson Reuters. Index sleduje výkonnost 750 investičních fondů působících na českém kapitálovém trhu.

Mezi pětici největších zprostředkovatelů podílových fondů v Česku patří skupina České spořitelny s majetkem klientů 139,5 miliardy korun, skupina ČSOB se 124,7 miliardy korun, skupina Komerční banky se 64,3 miliardy korun, skupina Conseq se 41,7 miliardy korun a skupina Amundi s 29,8 miliardy korun.