Podílové fondy loni spíše prodělávaly, hlavně ty akciové

...

... Zdroj: Jet Investment, a.s.

Podílové fondy v roce 2018 spíše prodělávaly. Nejhůře si vedly akciové fondy, které ztratily v průměru více než 11 procent hodnoty. Dluhopisové fondy prodělaly 0,4 procenta, fondy peněžního byly naopak v korunovém vyjádření přes čtyři procenta v plusu. ČTK o tom informovala poradenská společnost Broker Consulting.

„Typickým jevem roku 2018 byla opět přítomnost zvýšené rozkolísanosti na trzích, a to zejména na těch akciových. Začátek roku 2018 tak některé investory mohl překvapit a podobný efekt pak měl i poměrně turbulentní konec roku. Zajímavé bylo sledovat předvánoční propady na trzích a následné povánoční zotavení trhů. Pokles je na akciových trzích v průměru okolo 11 procent,“ řekl ČTK analytik Broker Consulting Martin Novák.

V roce 2018 výkonnost ovlivňovala ve velkém hlavní politická témata, jako jsou střet politiky prezidenta USA Donalda Trumpa s Čínou, nejasnosti ohledně odchodu Velké Británie z EU, situace v Itálii a poměrně rychle eskalující politická situace v Turecku. „Nejistota spojená se situací v Turecku stojí za obrovským propadem tamního akciového trhu, ale i dluhopisů, a Turecko je tak jednoznačně největším poraženým roku 2018,“ dodal Novák.

Zvyšování základních úrokových sazeb v USA může být podle něj za zvýšenou rozkolísaností na trzích v posledních několika týdnech. Proto dochází k postupnému přesunu investic z rizikovějších aktiv, jako jsou akcie, do 'bezpečnějších přístavů' jako státní dluhopisy, které jsou pro velké investory opět zajímavé. Velcí investoři tak stahují své peníze z akciových trhů a vrací je zpět na trh dluhopisový, upozornil.

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl na konci třetího čtvrtletí 2018 o 15 miliard na 498,5 miliardy korun. Celkem 83 procent objemu majetku v těchto fondech držely fyzické osoby, 17 procent právnické osoby.

V roce 2017 mezi podílovými fondy nejvíce vydělaly akciové, které si v průměru připsaly výnos přes 13 procent. Dluhopisové fondy měly výnos do dvou procent. Konzervativní fondy peněžního trhu byly nepatrně ve ztrátě.