Jak a proč konsolidovat půjčky? Získejte přehled, více času a ušetřete na splátkách

Zdroj: pujcka.co

Všude slýcháte „nevýhodné půjčky konsolidujte.“ V televizních reklamách vás vybízí ke konsolidaci, stejně tak na internetu a mnohdy i v tisku. Jak ale začít s konsolidací a proč se může vyplatit i vám?

Konsolidovat dluhy. Lehce se to řekne a vězte, že lehce se to i provádí. Konsolidace je sloučení všech půjček do jedné. Co to znamená? Nově nebudete splácet pět půjček, které mají různé datum splatnosti, různé poplatky a různé úrokové sazby. Získáte pouze jednu půjčku a tím pádem i jedno datum splatnosti, jedny poplatky a jednu úrokovou sazbu.

Jak konsolidovat půjčky ve třech krocích?

První krok: Udělejte si přehled ve všech dluzích. Na papír si sepište všechny informace o půjčkách, jako jsou výše půjček, výše měsíčních splátek, úrokové sazby, poplatky, názvy bank a termíny splacení.

Druhý krok: Vyberte si banku a tu oslovte s žádostí o konsolidaci. Takto můžete zažádat i více bank, ať máte z čeho vybírat.

Třetí krok:Porovnejte nové podmínky s těmi stávajícími. Pokud jsou výhodnější, určitě konsolidujte.

S konsolidací ušetříte na splátkách

Smyslem konsolidace je snížení celkových nákladů, avšak to není to jediné, co od sloučení očekávat. Co všechno vám konsolidace přinese?

-          Nižší celkové náklady vašeho zadlužení.

-          Přehled o všech dluzích.

-          Delší dobu splatnosti.

-          Vyšší půjčenou sumu.

To jsou největší výhody konsolidace. Mnozí se ale pro sloučení rozhodují právě kvůli snížení nákladů. Díky tomu totiž lze ušetřit na splátkách. Získáte nižší úrokovou sazbu, začnete platit jen jedny poplatky, a tudíž celková splátka za všechny půjčky se sníží, a to i o stovky korun měsíčně.

Co lze a co nelze konsolidovat?

Ne vždy je ale konsolidace tím správným, respektive možným, řešením. Pozor si dejte především na počet a typy půjček. Jestliže splácíte jen jeden nevýhodný úvěr, pak nemáte co slučovat, a na konsolidaci tak nemáte nárok. V takovém případě lze drahou půjčku refinancovat. Co to znamená? Refinancováním převedete stávající dluh ke konkurenci, získáte tak nové výhodnější podmínky pro splácení a ušetříte. Postup, jak refinancovat, je stejný jako u konsolidace.

Co se druhů úvěrů týká, můžete konsolidovat, stejně tak i refinancovat, téměř jakoukoliv půjčku, a to ať už se jedná o spotřebitelský úvěr, o kreditní kartu, o kontokorent, o neúčelové půjčky nebo o splátkový prodej. Pozor, sloučit nelze půjčky bez registru!

V neposlední řadě buďte u konsolidace obezřetní u celkové výše dluhů a jejich splatnosti. Obvykle nesmípůjčená suma přesáhnout půl milionu, výjimečně pak banky stanovují limit na jeden milion. U splatnosti je nutné, aby byla delší než půl roku až rok.