Benzin i nafta v Česku zůstávají nejdražší za téměř čtyři roky

benzin

benzin Zdroj: profimedia.cz

benzin
2
Fotogalerie

Ceny u čerpacích stanic v Česku stagnují na maximu od prosince 2014. Průměrná cena benzinu Natural 95 v uplynulém týdnu stoupla o haléř na 33,55 koruny za litr, u nafty zůstala beze změny na 32,71 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Podle analytiků se v následujících dnech vrátí ceny pohonných hmot k předchozímu růstu. „V nejbližším týdnu předpokládáme další mírný růst cen pohonných hmot o několik haléřů. Důvodem je zvýšení ceny ropy Brent až na 80 dolarů za barel. Koruna vůči dolaru stagnovala,“ uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Analytik společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda předpokládá, že během října se cena za litr benzinu dostane v průměru nad 34 korun, u nafty nad 33 korun. „Cena ropy se bude pravděpodobně zvyšovat. Trh spekuluje, že by se mohla v dohlednu vyhoupnout až nad 100 dolarů za barel. Efekt růstu dolarových cen ropy bude naštěstí pro tuzemské řidiče tlumit posilující koruna. Ta bude vůči dolaru postupně mírně zhodnocovat v důsledku zpřísňování měnové politiky České národní banky,“ doplnil Kovanda.

Nejvíce motoristé za pohonné hmoty platí nadále v Praze. Natural 95 stál ve středu v hlavním městě v průměru 34,39 koruny za litr, byl tak jako v jediném regionu nad 34 korunami. Litr nafty se prodával za průměrných 33,60 koruny za litr.

Nejméně se platí za benzin v Královéhradeckém kraji v průměru 33,09 koruny za litr, jen o čtyři haléře je litr dražší v Jihočeském kraji. Také diesel je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, kde čerpací stanice prodávají litr v průměru za 32,16 koruny.