Bezkontaktní karty jsou vládci našich peněženek

Kreditní karty

Kreditní karty Zdroj: Aleš Pospíšil

Platební karty Mastercard
Klávesnice, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Bezkontaktní karty už jsou ve vlastnictví většiny z nás. A i když máme obavu ze zneužití karty, pojištění kryjící toto riziko si sjednává pouze čtvrtina držitelů karet. Nejvíce se o své karty bojí mladí lidé do věku 24 let. Naopak nejméně Češi nad 55 let. Ti si své karty proti zneužití nejčastěji pojišťují. Vyplynulo to z průzkumu Raiffeisenbank.

Bezkontaktní kartu má v dnešní době v peněžence 92 procent Čechů. Je to o 15 procent více než v roce 2015. Možnost bezkontaktní platby upřednostňuje sedm z deseti držitelů tohoto typu karty (69 procent). Nejčastěji bezkontaktně platí lidé ve věku 18 až 24 let. Češi uvádějí, že k placení využívají kartu častěji než před dvěma lety. U lidí nad 45 let obliba bezkontaktní platby naopak klesá.

Máme ale větší obavy ze zneužití karet

Jak roste obliba bezkontaktních karet, ruku v ruce s ní jde i strach z jejich zneužití. Obavu má každý druhý dotázaný. Ale přesto si karty nepojišťujeme. „Technologie zabezpečení bezkontaktních karet jsou na velmi vysoké úrovni a riziko zneužití je opravdu minimální,“ vysvětluje Lenka Jiřinová, produktová manažerka Raiffeisenbank. Nejvíce se zneužití bojí lidé ve věku 18 až 24 let, ale paradoxně si karty nepojišťují. Skupina lidí nad 55 let, která si pojištění sjednává nejčastěji, se o svou kartu díky tomu obává nejméně.

Bezkontaktní nálepky zaostávají

I když jsou bezkontaktní karty oblíbené, dost za nimi pokulhávají bezkontaktní nálepky. 82 procent majitelů karet je vůbec nemá. Častěji je mají lidé ve věku 45 až 54 let, více muži než ženy.