Raději platíme kartou než v hotovosti

platební karta

platební karta Zdroj: profimedia.cz

Platební karta
Platební karty Mastercard
3
Fotogalerie

Platební kartu má 96 procent obyvatel naší republiky. Pokud si máme vybrat mezi platbou kartou nebo hotovostí, většinou vyndáme kartu. Je stále více Čechů, pro které je platba kartou rychlejší nebo stejně rychlá jako hotovost. Vyplývá to z průzkumu Raiffeisenbank.

Sedm z deseti Čechů (69 procent) používá kartu častěji než před dvěma lety. „Na používání karet si v posledních letech více zvykly ženy, které tak dohnaly své protějšky. Alespoň jednou týdně tento způsob úhrady zvolí 73 procent žen a 71 procent mužů,“ říká Andrea Klímová, ředitelka oddělení kreditních karet Raiffeisenbank.

Téměř 39 procent z nás považuje bezhotovostní platbu za časově úspornější, tuto platbu má raději 72 procent lidí. V roce 2015 to bylo 68 procent. „To, že se zvyšuje počet lidí, kteří s větší oblibou platí kartou a vnímají platbu kartou jako rychlejší způsob úhrady, souvisí nejen s růstem míst, kde je možné kartou zaplatit, ale i s rozmachem bezkontaktních platebních karet v posledních pěti letech,“ doplňuje Andrea Klímová.

Nejčastěji vlastníme jednu platební kartu (59 procent). Každý desátý Čech má tři a více platebních karet. V tomto případě jde většinou o muže – 15 procent z nich má v peněžence více karet. U žen jsou to jen 4 procent. A pochopitelně se počet vlastněných karet zvyšuje s vyšším příjmem.

Polovina Čechů nezná rozdíl mezi debetní a kreditní kartou

V pojmech debetní a kreditní karta se vyzná pouze 50 procent z nás. Situace je od roku 2015 téměř stejná. „Více než třetina respondentů si nesprávně myslí, že kreditní karta pracuje s jejich vlastními finančními prostředky a debetní naopak využívá zdroje banky. Dalších 13 procent oslovených dokonce uvádí, že mezi kartami není žádný rozdíl ve funkčnosti, pouze v názvu,“ upozorňuje Andrea Klímová.