Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne stagnovaly

Benzín

Benzín Zdroj: profimedia.cz

Benzín
Benzín
3
Fotogalerie

Ceny pohonných hmot v Česku stagnují. Litr benzinu Natural 95 se prodává v průměru za 32,55 koruny za litr, tedy za stejnou cenu jako minulou středu. Litr nafty pak zlevnil pouze o haléř na průměrných 32,04 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků bude tento vývoj cen pokračovat i nadále.

"V nejbližším týdnu předpokládáme stagnaci cen benzinu a nafty. Cena ropy Brent v uplynulém týdnu mírně stoupla na 59 dolarů za barel a momentálně neexistuje důvod, proč by měla tato komodita prudce zdražovat. Taktéž vývoj kurzu české koruny vůči americkému dolaru je nevýrazný," uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Prudké zdražení ropy podle něj nezpůsobí ani středeční zahájení turecké vojenské ofenzivy na severu Sýrie. "Turecko ani Sýrie nepatří mezi velké producenty ropy," dodal. "Na trzích momentálně neexistují silné impulzy k prudkým výkyvům v cenách. Lze tedy předpokládat, že ani v příštím týdnu se ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích nebudou příliš měnit," potvrdil hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Podle analytika Raiffeisenbank Luboše Růžičky mohou benzin a nafty v Česku dokonce zlevnit. "Pokud nedojde k nějakým nepředvídatelným událostem, měly by se ceny na čerpacích stanicích pozvolna snižovat. Konkurence pak přiměje čerpadláře postupně ubírat ze svých marží," řekl.

Nejdražší paliva jsou momentálně v Praze a na Vysočině. V hlavním městě stojí litr naturalu v průměru 32,87 koruny, na Vysočině je to o haléř méně. Diesel je naopak dražší na Vysočině, prodává se tam průměrně za 32,45 koruny za litr, v Praze je za 32,42 koruny za litr.

Nejlevněji naopak řidiči natankují v Jihočeském kraji. Tamní čerpací stanice prodávají Natural 95 průměrně za 32,01 koruny za litr a naftu za 31,54 koruny za litr.