Ceny pohonných hmot v Česku v posledním týdnu klesly

Benzín

Benzín Zdroj: profimedia.cz

Benzín
Benzín
3
Fotogalerie

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden mírně zlevnily. Průměrná cena benzinu klesla od minulé středy o sedm haléřů na 32,48 koruny za litr. Nafta zlevnila o devět haléřů na 31,95 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda míní, že v příštím týdnu se řidiči v Česku dočkají dalšího zlevnění, opět v rozsahu pěti až deseti haléřů na litr.

"Do tuzemských cen benzinu a nafty se totiž s obvyklým zpožděním dvou až tří týdnů promítá zlevňování ropy na světovém trhu. K němu došlo v důsledku uklidnění situace v Saúdské Arábii, jejíž největší ropná zařízení se v polovině minulého měsíce stala terčem historicky bezpříkladných útoků," uvedl Kovanda.

Závažnější výpadek v dodávkách ropy největšího světového exportéra podle něj nenastal, ač se jej v panice bezprostředně po útocích mnozí obávali. "Rijádu se podařilo ještě do konce září dodávky zcela obnovit," dodal.

Nejlevnější pohonné hmoty tankují motoristé na jihu Čech. Litr nafty stojí v Jihočeském kraji v průměru 31,42 koruny. Stejné množství Naturalu 95 tam vyjde na 31,98 koruny. V žádném jiném kraji se průměrná cena benzinu pod 32 korun nedostala.

Naopak nejdráž vycházejí pohonné hmoty na Vysočině. Benzin Natural 95 tam vyjde v průměru na 32,84 koruny. Diesel nabízejí pumpy na Vysočině v průměru za 32,44 koruny.