Češi platí na dovolené spíše kartou, hotovost si mění před cestou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

směnárna
směnárna
Ilustrační foto
AGROTIKO. Jízda v nákladovém prostoru pick-upu je porušením vyhlášky stejně jako v Česku. Je to ale zážitek nejen pro děti. Silnice z Komitades do Imbros je tvořena serpentinami, při jejichž zdolávání je úžasný výhled do krajiny.
LOUTRO. Původně rybářská vesnice leží asi 75 kilometrů jižně od historického města Chania. Rozprostírá se v klidné zátoce na úpatí Lefka Ori, Bílých hor. Unikátní je třeba i tím, že není dostupná vozem – jen pěšky nebo lodí. Do vesničky nevede žádná silnice, její obyvatelé ani nevlastní auta a celé letovisko je tak jednou velkou pěší zónou s krásnou pobřežní promenádou.
12
Fotogalerie

Peníze si mění většinou před cestou. Výběry z bankomatů mohou přitom mít v zahraničí zdarma.

Až 70 procent Čechů si mění před cestou na zahraniční dovolenou peníze doma, nejčastěji z důvodu, že je podle nich směna valut v cizině dražší. Dalším důvodem je poplatek za výběr z bankomatu v cizině. Čtyři z pěti držitelů platebních karet by uvítali výběr z bankomatů v zahraničí zdarma, přičemž v současnosti tuto výhodu čerpá pouze 15 procent klientů bank. Údaje pocházejí z prázdninového průzkumu pro Expobank CZ.

V tomto směru se za posledních pár let mnohé změnilo, mnohé tuzemské banky přestaly poplatek za výběr peněz v cizině účtovat.

Při placení kartou v cizině je vhodné dát si pozor na službu směnného kurzu známou jako DCC neboli Dynamic Currency Conversion. Služba DCC nabízí přímo na platebním terminálu či obrazovce bankomatu možnost zvolit měnu, ve které se má platba zaúčtovat. To znamená, že nabídne převod částky do českých korun.

Taková služba je ale většinou pro klienta nevýhodná, protože kurz převodu neurčuje vaše banka, od níž máte kartu, ale společnost, která daný terminál nebo bankomat provozuje. Pokud je to možné, volte raději platbu v lokální měně,“ přináší praktické doporučení na cesty za hranice Přemysl Valouch z Expobank CZ.

Použitá data vychází z exkluzivního průzkumu, který pro Expobank CZ zpracovala agentura Médea Research v červnu 2020.