Dálniční známka 2020: naposled „papírově“, cena zůstává

Dálniční známka

Dálniční známka Zdroj: ČTK

Dálniční známka, ilustrační foto
Knight Rider na dálnici D1
dálniční kupon
Stavba posledního úseku dálnice D8
Stavba posledního úseku dálnice D8
8
Fotogalerie

Až si v prosinci 2020 koupíte dálniční známku na rok 2021, bude to poprvé elektronicky. Do té doby zůstává vše při starém.

Ministerstvo dopravy oznámilo, že usilovně pracuje na elektronické známce, která roku 2021 nahradí papírové dálniční známky pro osobní automobily. Pozitivní je také příslib cenové stability, jinými slovy, známka nemá zdražovat.

Elektronizace přinese krom pohodlného nákupu online ještě jednu změnu - roční známka bude mít klouzavou platnost, tedy 365 dní ať už si ji koupíte kdykoli v roce. Ušetřit má i stát, nějakých 100 milionů ročně na tisku, distribuci a znehodnocení (neprodaných) známek.

Ptáte se, jak bude probíhat kontrola? Tu bude automaticky vykonávat velký bratr, tedy kamerový systém na vozidlech, trojnožkách či na mýtných branách. Kamery přečtou SPZ a hned se bude vědět, zda má majitel vozu uhrazen poplatek, či nikoli…

Do té doby, tedy pro příští rok 2020, se nic nemění. Cena roční známky zůstane na úrovni 1500 korun, zakoupit přitom půjde už od prosince 2019 a platit bude do konce ledna 2020. K dispozici zůstanou i kratší kupony - měsíční (440 korun) a desetidenní (310 korun).

Finanční prostředky z prodeje dálničních známek jsou příjmem Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a budou i nadále používány na opravy a výstavbu nových silničních staveb.

Další informace k dálničním známkám najdete na webu SFDI.