Krach skupiny Bohemia Energy. Zákazníci přejdou k dodavateli poslední instance

.

. Zdroj: Europe Easy Energy

Vyhrocená situace na trhu s energiemi si vybírá svou daň v podobě ohlášení ukončení činnosti skupiny Bohemia Energy. K největšímu uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR patří a dotkne se tak zákazníků společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie.

Ukončení činnosti dodavatele bohužel pro spotřebitele znamená starosti navíc. Nehrozí však, že by spotřebitelé zůstali ze dne na den bez dodávek elektřiny nebo plynu. Společnost, která ukončila činnost, automaticky nahradí dodavatel poslední instance.

Kdo je dodavatel poslední instance

Přiděleným dodavatelem energií jsou v závislosti na konkrétním regionu společnosti ČEZ Prodej, E.ON Energie a Pražská energetika v případě elektřiny a E.ON Energie, innogy Energie (dříve RWE Energie) a Pražská plynárenská v případě plynu.

Dodavatel poslední instance dodává spotřebitelům energie za ceny stanovené Energetickým regulačním úřadem, nejdéle ale šest měsíců.

„Právo na dodávky od dodavatele poslední instance mají však jen ty domácnosti, které v předcházejících 12 měsících neměly spotřebu vyšší než 630 MWh. Zákazníci, jejichž spotřeba přesáhla tuto hranici, si musí nového dodavatele zajistit bezodkladně sami. Dodavatel poslední instance má povinnost informovat své nové odběratele. Seznámí je se zahájením dodávek elektřiny a plynu, cenami a podmínkami dodávek,“ uvádí poradna dTest.

Jen 6 měsíců, pak hrozí černý odběr

Do šesti měsíců od zahájení dodávek energií od dodavatele poslední instance by zákazník měl uzavřít novou smlouvu, a to buď s ním, nebo s nějakým jiným dodavatelem. Pokud se tak nestane, může spotřebitel „spadnout“ do tzv. černého odběru.

„Důsledkem toho může být nejen odpojení od elektřiny či plynu, ale i to, že budete muset zaplatit vyšší částku než tu za energie, které jste skutečně odebrali, včetně případných nákladů na obnovení dodávek. Včasná změna dodavatele je výhodná i finančně, protože ceníky dodavatelů poslední instance mají vyšší ceny než běžné nabídky dodavatelů,“ upozorňuje dTest.