Pohonné hmoty v Česku dál zdražují

Benzín

Benzín Zdroj: profimedia.cz

Pohonné hmoty v Česku nadále zdražují. Cena za litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se přehoupla přes 32 korun, kde byla naposledy loni začátkem února. Aktuálně čerpací stanice v Česku benzin prodávají v průměru za 32,06 koruny. Před týdnem byl levnější o 18 haléřů a před rokem při první vlně epidemie koronaviru o šest korun. Zdražuje také nafta. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny sleduje.

Cena nafty se pozvolna blíží ke 30 korunám za litr, za kterou ji motoristé tankovali naposledy loni v březnu. Proti minulému týdnu stoupla o 14 haléřů na litru, motoristé naftu ve středu tankovali v průměru za 29,89 koruny za litr. Před rokem platili o čtyři koruny méně. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy budou pohonné hmoty zdražovat i v příštím týdnu, a to v rozsahu od deseti do 15 haléřů na litr.

"Důvodem je pokračující růst cen ropy na světových trzích, jehož dopad do cen pohonných hmot v ČR ovšem tlumí vývoj kurzu koruny k dolaru – česká měna vůči té americké znatelně zpevňuje," uvedl dnes Kovanda. V dolarech se pohonné hmoty obchodují na komoditní burze v Rotterdamu. Čím je koruna vůči americké měně silnější, tím mohou být benzin a nafta u čerpacích stanic v Česku levnější.

"Před prázdninovou sezonou lze očekávat další zdražování pohonných hmot v ČR až k úrovni 33 korun za litr benzinu a 31 koruny za litr nafty. Důvodem je pokračující zotavování globální ekonomiky při stále citelně tlumené těžbě kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem," dodal Kovanda.

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 31,66 koruny. Nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji, litr tam prodávají průměrně za 29,49 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 32,77 koruny. Nafta se tam tankuje za 30,51 koruny za litr.