Pojišťovny loni odhalily podvody za více než miliardu korun

Česká asociace pojišťoven (čap)

Česká asociace pojišťoven (čap) Zdroj: ČAP

Analýza čap 2019
.
.
..
Peníze bokem si Češi neodkládají jen na „horší časy“, šetří i na zážitky, dovolené či koupi automobilu apod.
13
Fotogalerie

Pojišťovny sdružené v České asociaci pojišťoven (ČAP) loni prověřily celkem 8474 podezřelých pojistných událostí, ve kterých odhalily pojistné podvody v celkové hodnotě 1,133 mld.

Pojišťovny sdružené v ČAP si pochvalují možnosti, které přináší digitalizace, dokážou díky ní lépe odhalovat pojistné podvody. Průměrná výše odhaleného pojistného podvodu v roce 2019 dosáhla 230 tisíc korun.

Například počet odhalených podvodů v pojištění vozidel se zvýšil o 31 procent, naopak nejvíce prokázaných podvodů (55 procent) je z oblasti pojištění majetku a odpovědnosti.

Rozhodující objem z celkové prokázané částky pojistného podvodu připadá na odvětví pojištění majetku a odpovědnosti, kde pojistitelé uchránili 630 mil. korun (v roce 2018 se jednalo o 850 mil. korun). Třicet procent celého objemu připadá na pojištění vozidel (jedná se o 340 mil. korun odhalených podvodů v roce 2019, přičemž v roce 2018 se jednalo o 260 mil. korun); zbylých 15 procent celkové částky odhalených pojistných podvodů nastává v pojištění osob, kde se jedná o 165 mil. korun (v roce 2018 se jednalo o 187 mil. korun),“ uvádí hlavní analytik ČAP Petr Jedlička.

Objem odhalených pojistných podvodů tak narostl například v odvětví pojištění vozidel, výše prokázané částky činí 341 mil. korun, což je dokonce nejvyšší hodnota za poslední čtyři ročníky.