Lze se pojistit proti riziku sebevraždy? Ano, ale má to své podmínky

Úzkost či deprese není "vymyšlený problém"

Úzkost či deprese není "vymyšlený problém" Zdroj: ryan melaugh CC BY 2.0

deprese
..
Peníze
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Počet sebevražd v Česku stoupá. Uvědomují si to i pojišťovny, proto pojistné plnění z příčiny sebevraždy omezují mnoha způsoby. To hlavní omezení jim však nařizuje zákon. Pojišťovna nevyplatí pojistku v případě, když úmrtí z příčiny sebevraždy přijde dříve než dva roky od uzavření pojistky.

V Česku si v průměru vezmou život čtyři lidé denně. Ve světě pak 800 tisíc lidí ročně. Není proto divu, že v nabídce pojišťoven je pojištění rizika úmrtí z příčiny sebevraždy.

Pojištění rizika sebevraždy by nemělo být tabuizováno. Zahrnout ho do pojistné smlouvy dává v dnešní době takřka stejný smysl, jako zahrnout do pojištění riziko dlouhodobé nemoci nebo úrazu.

Pojištění rizika sebevraždy je přitom běžnou součástí životního pojištění a sjednává ho většina tuzemských pojišťoven. Všechny pojišťovny ale mají jednu významnou zákonem stanovenou doložku. A tou je takzvaná čekací doba na sebevraždu. Ta trvá dva roky a má zabránit zneužití pojištění sebevraždy jako pojistné události.

Tip: Jak si vybrat pojistku? Poradíme

V praxi to znamená to, že když klient pojišťovny spáchá sebevraždu před uplynutím této doby, pojišťovna plnit nebude.

Některé pojišťovny mají u sebevražd i přísnější podmínky. Například plnění jen určité části z pojistné částky nebo omezení horní hranice plnění. Dalším z konkrétních omezení je například to, že pokud pojistka sebevraha obsahuje připojištění úmrtí úrazem, většina pojišťoven automaticky vyloučí úmrtí z důvodu sebevraždy z pojistného plnění. Tím to ale nekončí.

Co se týče sebevražd tak v pojištění se obecně minimálně nabízí pojištění úmrtí dětí. Pojistit proti riziku sebevraždy lze pouze dospělého.

Nejčastější jsou deprese

To, že zahrnout do životní pojistky i riziko sebevraždy, není nic nepatřičného, potvrzuje i ředitel Simplea pojišťovny Martin Švec. Ten říká, že je až překvapen, kolik lidí, zejména mladých, dnes trpí psychickými problémy.

„Nejčastěji jsou to deprese, ale často se setkáváme i s dalšími psychickými onemocněními u klientů, u kterých bychom to nečekali,“ vysvětluje.

Zároveň poukazuje i na statistiky, které přicházejí se závažným zjištěním. Totiž, že sebevražda je dnes v Česku pravděpodobnější příčinou smrti, než je dopravní nehoda. 

„Ročně vlastní rukou zemře přibližně dvakrát více osob než při dopravních nehodách,“ upřesňuje.

Pozor na předlužení

Podle lékařů je sebevražda většinou následek nějakého psychického onemocnění. To často vzniká i kvůli vysokým a nepřiměřeným nárokům na výkon, rychlost nebo jistý úspěch. Podle psychiatrů problém spočívá i v tom, že současné prostředí je takto orientováno. Proto i dodávají, že vysoké pracovní nasazení by mělo být pravidelně vyvažováno i odpočinkem a nabití nových sil.

Podle finančních poradců je třeba mít na mysli ale i finanční gramotnost. Protože to, že roste kupní síla, nezaměstnanost je historicky na nejnižší úrovní nebo, paradoxně ne vždy musí přispět ke zlepšení finanční bilance domácností. A to zejména těch domácností, které se se neúměrně zadluží ať už kvůli vlastnímu bydlení anebo nákupu spotřebního zboží či služeb.

Autor je analytikem životního pojištění skupiny Partners.